|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Pot může na vašem oblečení zanechat ošklivé žluté skvrny, naštěstí se jich lze zbavit 

Odstraňte z triček snadno a rychle nevzhledné žluté skvrny od potu

03. února 2020 17:04 / Pinterest
 9   0
Milujete bílá trička, ale po čase je přestanete nosit, protože je hyzdí žluté skvrny od potu nebo deodorantu? Nemusíte hned utrácet peníze za nové oblečení. Skvrny jde totiž snadno odstranit i pomocí běžně dostupných prostředků. A vaše trička budou zase sněhobílá.

Pokud se vám ve skříni nakupilo oblečení znehodnocené žlutými skvrnami od potu či deodorantů, vezměte jej a fleky odstraňte. Způsobů, jak na to, existuje hned několik. Buď si můžete v obchodě koupit speciální přípravek na skvrny, ale jde to i jinak. Zde je několik rad, jak se žlutými fleky raz dva zatočit.

Prášek do pečiva

Kypřicí prášek do pečiva stojí pár korun a kromě jiného skvěle zabírá právě na zažloutlé skvrny. Tak jako u jiných přípravků i zde platí pravidlo, že čím dříve skvrny vyčistíte, tím bude čištění účinnější. A jak  na to? Vemte s jeden až dva balíčky prášku do pečiva a nasypejte je do asi pětilitrové nádoby s teplou vodou. Prášek mícháním rozpustěte a oblečení nechejte v lázni alespoň 40 minut, ale klidně i přes noc. Nakonec vyperte v pračce nebo v rukách teplou vodou.

Kyselina citronová

Velmi účinná je také kyselina citronová, kterou můžete použít i na pletené oděvy. V 1 litru horké vody rozpusťte 10 g kyseliny citronové a pečlivě promíchejte. Do roztoku namočte oblečení a nechejte působit několik hodin (ideálně přes noc). Nakonec vyperte v pračce.

Ocet

Ocet je opravdu všestranný pomocník v domácnosti a na pomoc si jej můžete vzít i v případě čištění žlutých skvrn od potu. Do jednoho litru teplé vody přidejte tři polévkové lžíce octa a dobře promíchejte. Oblečení vložte do roztoku a nechejte několik hodin působit (ideálně přes noc). Nakonec vyperte v pračce.

Soda a peroxid vodíku

Vysoce účinná je při odstraňování skvrn od potu a deodorantu také směs jedlé sody a peroxidu vodíku (doporučujeme 3% peroxid vodíku). Do misky nasypejte 10 – 20 g jedlé sody a stejné množství peroxidu vodíku. Dobře promíchanou směs pomocí lžičky naneste na skvrnu. Látku i se směsí pořádně promněte, dokud skvrna nezmizí. Po odstranění oblečení důkladně vyperte v pračce nebo v ruce.

Jádrové mýdlo

Klasické jádrové prací mýdlo je také vhodným řešením na odstranění skvrn, navíc se nemusíte bát o barvy textilu. Jednoduše jej nastrouhejte do kyblíku s horkou vodou a nechejte v něm prádlo přes noc namočené. Pak vyperte v pračce. O tom, jak si vyrobit prací gel z mýdla, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu