|  BYDLENÍ
po 2. prosince, svátek má Blanka, zítra Svatoslav
Spotřebiče
Na domácích zavařených okurkách si pochutná kdekdo 

Tipy, jak si co nejvíce usnadnit zavařování okurek

11. července 2020 09:08 / Pixabay
 8   0
Na domácích nakladačkách si pochutná skoro každý. Jejich příprava ale nepatří zrovna k těm nejsnazším. Chcete si zavařování okurek co nejvíce usnadnit? Jednoduše využijte domácí spotřebiče, které odedřou velkou část práce za vás.

Největší dřinou bývá vždy čištění okurek. Při množství patnácti kilogramů může jít klidně o činnost na půl dne. To má přitom člověk před sebou ještě plnění sklenic a samotnou sterilizaci. Naštěstí není nutné mít v pohotovosti plastovou vanu a malý kartáček, abyste měli okurky dokonale čisté. Můžete je svěřit pračce.

Čištění okurek v pračce

Jak na to? Nejdříve je nutné pračku důkladně vymýt a propláchnout octem. Myslete na to, že perfektně vyčištěný musí být také zásobník na prací prášek a aviváž. Poté si zjistěte, na kolik kilogramů je vaše pračka stavěná. Nasypte požadované množství do bubnu a nastavte program máchání, ale bez ždímání. Až program skončí, vypustíte z pračky vodu a máte hotovo. Čištění jedné várky okurek trvá obvykle kolem půl hodinky, záleží vždy na typu pračky. Navzdory hluku se nemusíte bát, že o okurky přijdete. Pračka je vyčistí tak, že budou bez jediného škrábance navíc.

Mytí sklenic v myčce

Mezitím co pračka pere, si můžete připravit sklenice a víčka. Abyste je nemuseli umývat jednu po druhé v horké octové vodě, jednoduše je vložte do myčky na nádobí, která je dokonale umyje a navíc i vysuší. Stačí je vytáhnout ven a začít plnit okurkami.

Elektrický kráječ na zeleninu

Kdo má navíc doma elektrický kráječ, má vyhráno. Nakrájí na něm očištěnou mrkev na kolečka i cibuli na půlkolečka. Hodit se bude i na zbývající větší okurky, které se nevlezou do sklenice. Když z nich uděláte řezy, chutnat budou stejně dobře. Dále čtěte: Příliš hlučné spotřebiče se podepisují na našem zdraví. Zkuste se vyvarovat následujících chyb.

Zavařování v myčce či horkovzdušné troubě

Někdo se neobejde bez zavařovacího hrnce s teploměrem, další si vystačí s obyčejným hrncem s širším dnem a utěrkou. Ať už dáváte přednost jakémukoliv způsobu zavařování, využít letos myčku nebo horkovzdušnou troubu je výzva.

  • V případě myčky je to jednoduché. Naplněné sklenice naskládejte do košů tak, aby se vzájemně nedotýkaly a nastavte myčku na nejdelší program. Poté regulujte teplotu na 70–80 °C. Po skončení programu sklenice vyndejte, položte víčkem dolů na suchou utěrku a nechte vychladnout.
  • Pokud se rozhodnete zavařovat v troubě, připravte si plech s vyšším okrajem, na nějž položíte starou utěrku a zalijete vodou přibližně do výšky tří centimetrů. Na něj postavte sklenice tak, aby se nedotýkaly a můžete zavařovat. Troubu zapněte na 250 °C a sklenice s objemem 0,7 litru v ní nechte pobublávat přibližně deset až dvanáct minut. Nezapomeňte, že na plechu musí být stále dostatek vody, aby poháry nepraskly. Zavařené sklenice potom nechte klasicky alespoň do vychladnutí převrácené víčkem dolů.
Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu