|  BYDLENÍ
po 2. prosince, svátek má Blanka, zítra Svatoslav
Kuchyně
Doma připraveným potravinám se polotovary nikdy nevyrovnají 

Při výběru mlýnku na maso si dobře pohlídejte několik věcí

23. června 2020 11:14 / Depositphotos
 0   0
Mleté maso si oblíbila řada lidí kvůli rychlé přípravě. Na kvalitu masa v supermarketech se ale příliš spoléhat nelze. Mlýnek na maso se znovu stává v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Který z nich vybrat?

Není nad doma připravené potraviny, kdy si je člověk zcela jistý složením a má možnost ovlivnit výslednou podobu jídla. Zatímco za dob našich babiček bylo domácí mletí masa běžnou praxí, později bylo pohodlnější koupit hotový polotovar, nebo si nechat namlet maso u řezníka. Dnes se lidé k domácímu mletí znovu vracejí. Někteří dávají přednost ruční práci, jiní raději elektrickým přístrojům.

Ruční nebo elektrický?

Mechanické mlýnky, jaké známe právě z dob našich předků, jsou odolnější a nevyžadují připojení k síti. Mletí tedy žádné peníze navíc nestojí. Na rozdíl od elektrických však vyžadují fyzickou námahu a melou pomaleji. Modely na elektřinu nabízejí větší komfort i možnosti použití, na druhou stranu jsou poruchovější a dražší. Obecně platí, že ti, kteří si chtějí namlít maso jen čas od času, si vystačí s ručním mlýnkem na maso. Kdo chce ale mlít maso často, rychle a kvalitně, pro toho je elektrický mlýnek dobrou volbou.

V případě elektrického mlýnku je dobré si pohlídat, kolik masa pomele za minutu. Každý přístroj má totiž jinou kapacitu. Veškeré šlachy a kostičky zvládnou rozdrtit mlýnky s výkonem nad 350 W. Větší rodiny uvítají přístroj s výkonem nad 800 W, který je schopen zpracovat až dva kilogramy masa za minutu. Aby se mlýnek během mletí nezasekával, o to se postará zpětný chod. Při mletí většího množství masa se bez této funkce neobejdete.

Ocel vydrží déle než plast

Zatímco ruční mlýnky bývají kompletně vyrobeny z ušlechtilé oceli, elektrické typy se dají sehnat nejčastěji v kombinaci kovu s plastem. Ať už se přikloníte k jakékoliv variantě, pohlídejte si, aby byly z oceli nože, mřížoví a vnitřní šrouby. V opačném případě mlýnek na maso dlouho nevydrží. Ušlechtilá ocel má navíc tu výhodu, že nezadržuje pachy, navíc se snadněji čistí. Oceníte také, pokud jde mlýnek rozložit na jednotlivé díly.

K běžnému příslušenství mlýnků na maso patří nejrůznější desky a nástavce, díky nimž si lze zvolit tloušťku potravin i jejich druh. Mlýnky na maso se totiž běžně používají pro krájení sýrů, zpracování cibule, ovoce, zeleniny i přípravu cukroví. Zejména některé elektrické modely plní rovněž funkci struhadla nebo odšťavňovače. Jestli se rozhodnete pro multifunkční přístroj, poohlížejte se spíš po dražších modelech ověřených značek, které všechny tyto funkce nabízejí. Dále čtěte: Dřevěná prkénka nestačí jen oplachovat pod vodou. Nebezpečné bakterie z nich tak nezmizí.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu