|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Jídlo ve skleněných nádobách lahodí i oku 

Se sklem nikdy nešlápnete vedle. Je hygienické, nepřijímá pachy a dá se recyklovat

07. května 2018 15:23 / Shutterstock
 0   0
Krása spočívá v jednoduchosti a platí to i o nádobí. Co takhle vybavit si domácnost materiálem, který má v Česku tradici? Sklo je ideální volbou. Nejenže nikdy nevyjde z módy, ale zároveň nepřijímá pachy a co je důležité - je recyklovatelné.

Řeč není o křehkých kouscích, které vám při troše neopatrnosti zůstanou v ruce vejpůl a ještě vás přitom zraní. Máme na mysli varné sklo. Nebo aspoň takové, které bez obtíží pojme horký nápoj nebo zvládne ohřívání. Ze skla můžeme pít, vařit na něm, péct, ohřívat, a to zcela hygienicky. V domácnosti bude přitom vypadat pokaždé esteticky. Noblesu dodají domácnosti také skleněné obklady.

Výhody skleněného nádobí

  • Jak už bylo zmíněno, na rozdíl od často používaného plastu nepřijímá pachy.
  • Je hygienické a zárukou zdravotní nezávadnosti jakýchkoliv připravovaných pokrmů.

  • Je odolné vůči poškrábání a nejrůznějším čistidlům.
  • Díky průhlednosti máme skvělý přehled o jídlu během vaření, pečení i skladování.
  • Žáruvzdorné skleněné nádobí odolá teplotám kolem 300 °C, v případě vybraných výrobců i více.
  • Je možné jej používat při stolování, vaření na plotně vyjma indukce, v pečicí troubě i mikrovlnné.
  • Velmi nenáročné na údržbu, obzvlášť pokud máme doma myčku na nádobí.

Čeho se vyvarovat

  • Ukládání skleněného nádobí do mrazáku, mohlo by prasknout.
  • Rozmrazování. Prudké ohřátí by mohlo nádobí také poškodit.
  • Nádobí je dobré zahřívat nebo ochlazovat postupně. Do horkých nádob se například nevyplatí nalévat ledovou vodu.
  • Stejně jako u všeho je nutné respektovat návod k použití.
  • Na plynovém sporáku je nutné používat skleněné výrobky s použitím rozptylovače.

Z čeho vybírat

  • Skleněné hrníčky, ve kterých krásně uvidíte barvu nebo lístky čaje, také kvetoucí čaj.
  • Skleněné misky, kde je krásně zřetelné vrstvení dezertu.
  • Skleněné mísy, v nichž uvidíte, zda jste správně promíchali všechny ingredience.
  • Skleněné zapékací misky, díky nimž si pohlídáte pořádné propečení a případné připálení jídla.
  • Veškeré skleněné nádobí, které může na sporák, do trouby a lze v něm připravit prakticky cokoliv.
Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu