|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Obří klíště má nápadně pruhované nohy 

V Česku se vyskytla obří klíšťata. Mohou přenášet smrtelnou nemoc

04. října 2018 04:21 / Internet
 0   0
Hned na třech místech v České republice byla v posledních dnech objevena obří tropická klíšťata, která mohou přenášet krymsko-konžskou hemoragickou horečku. Stalo se tak doslova několik týdnů poté, co se obří klíšťata objevila také v sousedním Německu.

V Německu ohlásili výskyt sedmi obřích klíšťat afrického druhu Hyalomma marginatum v srpnu, teď už jsou i u nás. Tyto parazity rozeznáte velmi snadno - kromě toho, že jsou asi pětkrát větší než běžná evropská klíšťata, mají také výrazně pruhované nohy. Obří klíště se objevilo na jihu Moravy a v severních a východních Čechách.

Výskyt obřích klíšťat mapují vědci z Fakulty veterinárního lékařství Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Přenášejí totiž nebezpečnou krymsko-konžskou či arabskou krvácivou horečku. Do našich končin se podle vědců dostal  tento druh roztoče pravděpodobně prostřednictvím stěhovavých ptáků.

„Tato klíšťata nejčastěji vyhledávají velká zvířata, ale mohou se vyskytnout také u lidí. U jednoho ze zkoumaných parazitů jsme objevili bakterii Rickettsia, která může vyvolat tyfus a horečku,“ řekla německá vědkyně Ute Mackenstedtová.

Na druhou stranu se němečtí i čeští vědci shodují, že jde spíše o ojedinělý nález a že není důvod k panice. V místech, kde se toto obří klíště běžně vyskytuje, sice klíště nemoci přenáší. Ale riziko, že by jedno klíště, které do Česka přinese pták, způsobilo u nás nějakou lidskou infekci, je podle jednoho z iniciátorů projektu Najdi pijáka Davida Modrého zanedbatelné. "Tato klíšťata navíc typicky sají na velkých zvířatech. Všechny tři nálezy v Česku jsou z koní. Nemáme jediný důkaz pro to, že by se tady klíště mělo rozšířit. Z koně odpadne a v zimě zmrzne," dodal Modrý.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu