|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Komentáře
Tuzemský průmysl trápí hlavně zdražování energií, pohonných hmot a kovů 

Českému průmyslu dochází šťáva, důvodem je prý růst nákladů i hrozba světové obchodní války

02. října 2018 04:29 / Depositphotos
 0   0
Českému průmyslu dochází šťáva... podobně jako německému, říká známý český ekonom Lukáš Kovanda. Důvodů je prý několik - růst nákladů, riziko divokého brexitu a hrozba světové obchodní války.

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu si sice podle Kovandy nadále zlepšují, avšak nejméně výrazně od listopadu 2016. „Plyne to z aktuálního šetření společnosti Markit. Vývoj tak napodobuje situaci v Německu, kde zářijové podmínky v tamním zpracovatelském průmyslu vykázaly nejslabší zlepšení dokonce už od srpna 2016,“ poznamenal Kovanda.

Upozornil na to, že nové zakázky rostly v českém průmyslu nejpomaleji za takřka dva roky. „V tomto vývoji se odráží právě i ztráta dynamiky podmínek německého průmyslu, a tedy i jeho poptávky po dodávkách z ČR. Tuzemští průmyslníci navíc čelili nejrychlejšímu růst cen vstupů, které vzrostly nejvíce za poslední takřka rok,“ konstatoval český ekonom.

Tuzemský průmysl trápí podle Kovandy hlavně zdražování energií, pohonných hmot a kovů. Nelze opomenout ani překotný a neudržitelný růst mzdových nákladů. K růstu nákladovosti výroby, jenž ohrožuje konkurenceschopnost české průmyslové výroby, je prý třeba připočíst nepolevující riziko světové obchodní války a sílící riziko „divokého brexitu“, tedy brexitu bez dohody.

„V nadcházejících měsících se tato rizika nezmírní, pročež lze očekávat další pokles dynamiky podmínek tuzemského zpracovatelského průmyslu. Rostoucí nákladovost výroby se přitom promítá a bude promítat do vyšších cen výstupů, což podváže nejen zmíněnou konkurenceschopnost, ale také to povede k růst tlaků v oblasti spotřebitelských cen v ČR,“ dodal Kovanda.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu