|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Komentáře
Cena pohonných hmot opět roste 

Pohonné hmoty ignorují motoristickou sezónu a opět se mění

31. srpna 2018 04:09 / Depositphotos
 0   0
Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu mírně rostly. Benzín zdražil o pět haléřů na úroveň 33,39 koruny za litr. Cena nafty zase vzrostla o šest haléřů na 32,50 koruny za litr.

Vzhledem k nebývale stojatým cenám pohonných hmot během letošního léta značí středeční zdražení benzínu i nafty o dva haléře na litr to, že se cena obou druhů paliv právě teď ocitá nejvýše od poloviny července. Benzín Natural 95 se naposledy ocitl na vyšší cenové úrovni než té středeční už 13. července letošního roku. Zdražování pohonných hmot přitom bude pokračovat. Vývoj cen benzínu i nafty tedy letos opět ignoruje motoristickou sezonu a k růstu cen dochází s odezníváním prázdnin.

Důvodem probíhajícího a očekávaného zdražování pohonných hmot je růst cen ropy na světových trzích, který je patrný od poloviny srpna, při jen velmi nepatrně posilující koruně vůči dolaru taktéž od poloviny srpna. Zdražování ropy přitom mají aktuálně na svědomí zejména tři faktory.

Zaprvé, bezprostřední faktor znatelnějšího než předpokládaného poklesu zásob v USA.

Zadruhé, sílící obava trhů z výpadku dodávek íránské ropy na světové trhy. Už v srpnu byl zřetelný citelný pokles vývozu íránské ropy na trhy, které jsou pro Teherán klíčové, například na ten indický. Indie přitom představuje druhého největšího odběratele íránské ropy. S blížícím se opětovným zavedením sankcí Washingtonu zaměřených přímo na íránský ropný průmysl, k němuž dojde v listopadu, lze čekat další pokles vývozu tamní ropy a tedy pokračující tlak na růst jejích cen na světovém trhu.

Třetím faktorem, který od poloviny srpna přispívá k růstu cen ropy, je zmírnění obav z dopadu možné obchodní války mezi USA a Čínou na pokles cen ropy.

Ropa proto má za sebou v posledních čtrnácti dnech citelný cenový nárůst. Severomořská ropa Brent zdražila od poloviny srpna do dneška z úrovní kolem 70 dolarů za barel na úrovně nad 77 dolary za barel. Toto zdražení se právě začíná promítat do růstu cen pohonných hmot v ČR, jejichž cenové pohyby jsou obecně o dva až tři týdny zpožděné za pohyby cen ropy.

V příštím týdnu tak cena benzínu i nafty v ČR opět poroste, a to na úroveň 33,55 v případě benzínu Natural 95 a na úroveň 32,60 v případě nafty. Silnější koruna vůči dolaru bude cenový nárůst ropy tlumit jen velmi mírně.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu