|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Dušičky a vánoční svátky jsou sice až za pár měsíců, květináři si ale se sháněním materiálů na věnce musí poradit už teď 

Letošní sucho se výrazně promítne i do Vánoc

23. září 2018 04:16 / Depositphotos
 0   0
Letošní sucho pocítíme i na Vánoce. Podepsalo se totiž i na kvalitě stromků, ze kterých se získávají materiály na věnce. Květináři a zahradníci tak budou mít nedostatek chvojí a okrasného klestí. Problém budou mít hlavně ti prodejci, kteří berou chvojí od tuzemských pěstitelů.

Přírodní věnce tak budou muset nahradit dřevěnými kříži, proutím nebo věnci z umělého mechu. Květináři a zahradníci se také obrací na zahraniční dodavatele ze Skandinávie nebo Holandska.

Pěstitelé získávají chvojí a klest na věnce jako vedlejší produkt při pěstování vánočních stromků. Jde o větve, které se musí ořezat, aby se stromky vešly do stojanů. Používají se i nepovedené stromky, které nejdou ani do prodeje. A právě pro české pěstitele vánočních stromků bylo letošní léto jedno z nejhorších. ČT to potvrdil místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Kvůli suchu stromy pravděpodobně nebudou tak košaté. Pěstitelé ale ještě doufají, že přijdou větší a dlouhodobější deště, aby se kvalita jehličnanů zlepšila. „Část některých našich stromů už můžeme prostříhávat, ale u některých druhů musíme ještě počkat na vydatnější deště. Především u jedlové klesti, tam opravdu čekáme na srážky. Ale záleží i na tom, jestli se stromy budou schopny ještě napít. S takovým suchem jsem se ještě nesetkal,“ poznamenal pěstitel Vladimír Janata.

Sucho ale bude mít následky pro pěstitele i do budoucna. Stromy budou totiž muset růst alespoň o rok déle. „U nás podmínky nepřejí jedlím kavkazským. Počasí se odrazilo na smrku, ale právě i na jedli. Když to letos neporoste, tak tam už bude deficit. Místo sedmi se budou pěstovat osm až devět let.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu