|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Na skládkku navezl podnikatel třikrát více odpadu, než měl povoleno 

Podnikatel navezl nelegálně na skládku přes 50 tisíc tun odpadu. Inspekce mu to spočítala

01. října 2018 04:49 / ČIŽP
 0   0
Několik let nelegálně vozil podnikatel V. Pospíšil na bývalou skládku v Blatci na Olomoucku odpad a zřejmě doufal, že mu to projde. Jenže to se přepočítal. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) mu teď za to napařila tučnou pokutu. Na skládce totiž na černo uskladnil přes 50 tisíc tun odpadu.

Za porušení zákona o odpadech udělili inspektoři podnikateli pokutu 300 tisíc korun. Muž měl sice provést úpravu bývalé skládky komunálního odpadu v Blatci, jenže svévolně tam navozil třikrát více odpadu, než měl povoleno.

„Na upravované místo navezl v letech 2013 až 2016 celkem 77 tisíc tun výkopové zeminy a směsných stavebních a demoličních odpadů. Povolení však měl pouze pro 26 tisíc tun,“ řekl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Olomouc.

U části těchto odpadů – více než šesti tisíc tun - navíc neměl výsledky chemických analýz pro využití odpadů na povrchu terénu. „Terénní úpravy prováděl bez schváleného provozního řádu zařízení k využití odpadů, čímž porušoval vydané magistrátní povolení,“ doplnil Pallós. Podnikatel také podle něj nevedl správně evidenci o nakládání s odpady, jak stanovuje zákon.

Při stanovení výše pokuty inspektoři vzali v úvahu hlavně to, že s odpady podnikatel nelegálně nakládal po relativně dlouhé období několika let. Přitěžující okolností bylo i velké množství odpadů, které bylo na povrch terénu uloženo bez potřebných chemických analýz. Podnikatel se proti pokutě neodvolal a sankce tak nabyla právní moci. O případném nápravném opatření rozhodne Magistrát města Olomouce.

Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu