|  ZPRÁVY
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Domácí
Od září dochází ke zmírnění pamlskové vyhlášky 

Do školních bufetů se může vrátit šunka. A co další zakázané potraviny?

27. srpna 2018 04:02 / Depositphotos
 0   0
Sortiment školních bufetů - především na základních školách - se od září rozšíří. Do nabídky se můžou vrátit třeba některé mléčné výrobky či nyní zakázané druhy pečiva. A to díky zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky.

Současná podoba normy platila přes rok a půl.  Změnu vyhlášky prosadilo především ministerstvo školství. Podle šéfa úřadu Roberta Plagy z hnutí ANO byla původní varianta příliš přísná.

„Kromě rozvolnění, které umožní, že se z mého pohledu běžné a neškodlivé potraviny vrátí zpátky do školních bufetů, tak ještě zpřehledňují i pro ty provozovatele bufetů, co přesně mohou nabízet. Původní přehled, který tam byl, tak byl podle mého názoru velmi obtížně využitelný a řada těch bufetů nevěděla, co může a nemůže nabízet. To znamená, zpřehledňuje to situaci a rozvolňuje to nabídku tak, aby potraviny, ale ne nezdravé, mohly být nabízeny,“ vysvětluje Plaga. Ministerstvo školství změnu připravilo společně s resortem zdravotnictví.

„Například šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo vícezrnné pečivo a jemné pečivo s vysokým podílem ovoce,“ vypočítává mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

„Díky úpravě limitů budou bufety moci do nabídky a prodeje zařadit širší sortiment obložených pekařských výrobků, například obložený chléb s kvalitní šunkou, sýrem a zeleninou. Vyhláška naopak stále zakazuje prodej potravin, která obsahují sladidla, kofeinových a energetických nápojů nebo třeba smažených brambůrků,“ dodává.

Novelu vítá i prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová. „Je dobře, že už vyhláška není tak přísná a umožní dětem daleko pestřejší výběr nákupu svačin. Určitě to je pestřejší a zdravější výběr, než byl dosud, kdy si děti nakupovaly svačiny mimo budovy školy.“ Pamlsková vyhláška platí taky pro nižší stupně víceletých gymnázií.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu