|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Důvodem zavedení přísnějších opatření jsou neustálé záchyty škodlivých organismů v dováženém dřevěném obalovém materiálu 

Česko bude přísněji dohlížet na dovoz v dřevěných obalech. Úřady se bojí zavlečení škůdců

25. srpna 2018 04:06 / Depositphotos
 0   0
Od října se rozšíří seznam kontrolovaného zboží, které se v dřevěných bednách či paletách do České republiky dováží z Číny a Běloruska.

K přísnějším opatřením přistupují všechny státy Evropské unie s cílem omezit zavlečení škůdců v dřevěných obalech. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

„Důvodem zavedení těchto přísnějších opatření jsou neustálé záchyty škodlivých organismů v dováženém dřevěném obalovém materiálu.... Kontroly budou prováděny namátkově na základě průběžně vyhodnocovaného fytosanitárního rizika u jednotlivých komodit,“ uvedl ústav.

Prevencí nákazy je vhodné ošetření dřeva a dřevěných výrobků. Dřevěný obalový materiál využívaný k vývozu zboží je již několik let regulován mezinárodním standardem, který stanovuje požadavky na ošetřování dřevěného materiálu proti škodlivým organismům a na jeho označování mezinárodní značkou IPPC.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu