|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Ani tento týden si od vysokých teplot neodpočineme 

Tropy nekončí. Během týdne bude ještě hůř, varují meteorologové

07. srpna 2018 08:06 / Depositphotos
 0   0
Tropy ještě zdaleka nekončí. Během týdne teploty vyšplhají k 38 stupňům, ochlazení přijde až o víkendu. Kvůli suchu a horku hrozí nově nebezpečí požárů v celém Plzeňském kraji a části Vysočiny.

Celkově se aktuální výstraha meteorologů před požáry týká už 11 regionů, nevztahuje se pouze na Moravskoslezský, Jihočeský a Karlovarský kraj. Zároveň Český hydrometeorologický ústav varuje před velmi vysokými teplotami v dalších dnech.

Ve středu a ve čtvrtek může být ojediněle až 38 stupňů Celsia, v Čechách se ochladí v pátek, na východě republiky v sobotu.

„Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta,“ uvedli meteorologové.

V úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 30 až 34 stupňům Celsia, v Polabí a Poohří až k 36 stupňům. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv teplého vzduchu vrcholit. „V odpoledních hodinách předpokládáme teploty nejčastěji mezi 32 až 36 stupni Celsia, v nižších polohách můžeme ojediněle naměřit až 38 stupňů,“ uvedl ČHMÚ.

V pátek očekávají meteorologové v Čechách pokles teplot, na Moravě a ve Slezsku pak předpokládají i v pátek odpolední teploty mezi 30 až 34 stupni Celsia. „Ke zmírnění veder na východě dojde až v sobotu,“ dodali.

Během horkých dní by lidé měli dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Kvůli vyššímu riziku požárů by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba se řídit případnými místními vyhláškami a zákazy.

Vlna veder trvá v Česku od začátku minulého týdne. Středa byla zatím nejteplejším dnem celého roku, v Řeži u Prahy meteorologové naměřili 38 stupňů.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu