|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahraniční
Brazílie se zařadila mezi nejnebezpečnější země světa 

Sedm vražd za hodinu. Tohle je jedna z nejnebezpečnějších zemí světa

11. srpna 2018 04:11 / Depositphotos
 0   0
V Brazílii bylo loni denně zavražděno 175 lidí, což je v průměru sedm vražd za hodinu. Vyplývá to ze statistiky brazilské nevládní organizace, o níž informovala agentura EFE. Latinskoamerická země se tak zařadila mezi desítku zemí s nejvyšším počtem vražd na světě.

Obětí vraždy se loni stalo ve více než dvousetmilionové Brazílii 63 880 lidí, což je asi o tři procenta více než v roce 2017. Na sto tisíc obyvatel připadalo téměř 32 vražd, v roce 2016 to bylo o dvě méně.

„Násilí v Brazílii si vyžádalo tolik mrtvých jako v zemích válečných konfliktů,“ uvedla ředitelka neziskové organizace Brazilské fórum pro bezpečnost občanů Samira Buenová při zveřejnění statistiky.

Ve většině země se sice počet vražd snížil, celkovou statistiku ale zvýšily údaje ze států na severu Brazílie, které patří k vůbec nejchudším. Smutné prvenství drží Rio Grande do Norte s 68 vraždami na sto tisíc obyvatel, za ním jsou státy Acre (64) a Ceará (59). Naopak nejméně vražd na počet obyvatel se stalo v nejbohatším státě Sao Paulo.

Na vysoké kriminalitě v Brazílii se podílí zejména organizovaný zločin a boj drogových gangů o území. Vzrostl ale také počet lidí, kteří zemřeli při zásazích policie proti organizovanému zločinu. Podle nevládní statistiky zemřelo takto v porovnání s rokem 2016 o pětinu více lidí a v průměru jich bylo čtrnáct za den.

V celé zemi zemřelo loni při policejních zásazích přes pět tisíc lidí, nejvíce (1127) ve státě Rio de Janeiro. Vysoká kriminalita v tomto třetím nejlidnatějším brazilském státě byla důvodem, proč prezident Michel Temer letos v únoru podepsal dekret, na jehož základě tam velení nad policií převzala do konce roku federální armáda.

Podle některých kritiků ovšem toto bezprecedentní opatření zintenzivní policejní razie a zvýší počet obětí z řad nevinných obyvatel.

Brazilské bezpečnostní složky jsou známé svým nekompromisním a tvrdým postupem vůči drogovým gangům a dalším kriminálním skupinám. Při zásazích, které se často konají v chudinských čtvrtích velkoměst, ale mnohdy přicházejí o život civilisté.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu