|  ZPRÁVY
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Domácí
Ve Sněmovně vedle sebe usednou dva Okamurové 

Bratrský souboj ve sněmovně. Tomio Okamura utrpěl první porážku

11. října 2021 07:58 / Profimedia
 0   0
Vedle šéfa hnutí Svoboda a přímá demokracie a místopředsedy končící Poslanecké sněmovny Tomia Okamury se stal v letošních volbách poslancem i jeho starší bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL). A na první souboj už došlo. Svého bratra porazil v kroužkování.

K mladšímu Tomiovi, lídru populistické a protimigrační SPD, se nově připojil překladatel Hayato, který kandidoval za lidovce v koalici Spolu. V hlavním městě ho do Parlamentu dostalo kroužkování. Zatímco Tomia zakroužkovalo celkem 17 069 voličů, Hayatovi ma kandidátce Spolu dalo důvěru celkem 24 328 lidí.

Tomio se na bratra podle svých slov těší. „To by nás před pár lety nenapadlo, že se takhle potkáme dva Okamurové v Poslanecké sněmovně. Až se budeme třeba v řadě hlásit na mluvení ve sněmovně, to bude zajímavá situace,“ řekl šéf SPD s úsměvem na CNN Prima NEWS. Poukázal také na to, že na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny budou sedět vzhledem k abecednímu pořádku vedle sebe.

Hayato Okamura, který pracuje jako tlumočník odborných delegací, průvodce turistů a učitel japonštiny, byl na 15. místě pražské kandidátky koalice Spolu. „Neustanu v zápase s populismem, demagogií a lhaním jakýchkoliv politických podnikatelů chladnokrevně zneužívajících lehkověrnost části našich voličů,“ deklaroval před časem na facebooku. Hayato se proti svému sourozenci dlouhodobě vymezuje, v předvolební kampani jeho hnutí SPD označoval za extremistické, prokremelské a populistické.

Počátkem září na twitteru zanechal pro svého bratra varování: „Tomio má nyní hrozný strach, že mě lidé v Praze při volbách vykroužkují do Sněmovny. Byl by to začátek konce celého jeho politického podnikání,“ napsal čtyřiapadesátiletý překladatel. Na první část z jeho statusu tak již došlo, Hayato se skutečně díky kroužkům do sněmovny dostal.

Oba bratři se v politice hodně liší. Starší z nich Tomiovi vyčítá, že svou strategii v čele SPD opírá o nepravdy a manipulace. Lídr protimigrantského hnutí namítá, že ho bratr pomlouvá. Podle Tomia Okamury jeho bratr žádné jiné téma neměl. „Já jsem vytvořil to známé jméno Okamura,“ míní předseda SPD. Po vyhlášení výsledků voleb v sobotu ocenil, že SPD udržela pozice i v situaci, kdy jí stoupla mezi vlasteneckými subjekty konkurence. Šok pro Piráty. Při volbách zažili kroužkovací masakr.

Zdroj: cnniprima.cz, lidovky.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu