|  ZPRÁVY
út 23. dubna, svátek má Vojtěch, zítra Jiří
Domácí
Babiš se rozhodl, že zůstane v opozici 

Babiš otočil. Svým voličům poslal jasný vzkaz a pro novou vládu má špatnou zprávu

11. října 2021 07:16 / Depositphotos
 0   0
Premiér se během neúspěšné obhajoby prvenství ve sněmovních volbách neobvykle dlouho odmlčel na sociálních sítích. Až v neděli večer sdílel nový příspěvek. V něm mimo jiné uvedl, že má pro novou vládu špatnou zprávu. Zůstane ve Sněmovně.

Předseda vlády svůj příspěvek uvedl omluvou svým fanouškům za dosavadní mlčení. Poděkoval 1,5 milionu lidí, kteří volili hnutí ANO a připomněl, že dostalo jen o 35 tisíc hlasů méně než vítězná koalice SPOLU. Dlouhou dobu se přitom drželo ve vedení.

Premiér Andrej Babiš také přehodnotil rozhodnutí o odchodu z politiky. V nedělním Čau lidi řekl, že když skončí v opozici, tak z politiky neodejde. „Nevzdám to, i pokud skončíme v opozici, zůstanu ve Sněmovně,“ řekl Babiš. V týdnu však v rozhovoru na Frekvenci 1 tvrdil opak: „Pokud bychom skončili v opozici, no tak bych tam neseděl.“ V novém díle rovněž přiznal, že čekal ve volbách vítězství.

Začátkem tohoto týdne v předvolebním rozhovoru Babiš řekl, že by z politiky odešel, pokud by ANO skončilo v opozici. V neděli však konstatoval, že by v dolní komoře zůstal a z opozice sledoval, jak jeho oponenti v čele s předsedou ODS Petrem Fialou plní své sliby.  „Po všech těch výmyslech a lžích, co o nás napsali, je to úplný zázrak,“ doplnil. Babiš už v sobotním povolebním projevu kritizoval „špinavou kampaň“ a „vymyšlené kauzy“ proti jeho osobě. Tehdy však dodal, že s prohrou ANO nepočítal.

„Přemýšlel jsem o tom. Vyjádřil jsem se, že vlastně nebudu v opozici. Včera večer jsme měli předsednictví, tak jsme se o tom bavili. Projektu jsem věnoval deset let života, dělal jsem to ve prospěch této země. Zkrátka to nevzdávám. Mám pro vás špatnou zprávu, zůstanu ve Sněmovně. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy,“ prohlásil v novém dílu Čau lidi. 

Podle premiéra počet hlasů ukázal, že vláda ANO nezklamala. Vyzdvihl také zisk největšího počtu mandátů a tudíž nejsilnější poslanecký klub. „Na první pohled se zdá, že projekt pětikoalice vyhnat Babiše z politiky zafungoval. Ale jestli to tak je, ukážou následující měsíce,“ napsal. 

Babiš současně v pořadu řekl, že ho prohra překvapila. „Ano, prohráli jsme v počtu hlasů. Musím říct upřímně, že to bylo překvapení. Myslel jsem si, že vyhrajeme. Ale máme největší počet mandátů,“ řekl Babiš a současně zdůraznil, že rozdíl v hlasech je minimální. Spolu vyhrálo nejtěsnějším rozdílem v historii. Babiš prohru nečekal, přesto se nevzdává.

 Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu