|  ZPRÁVY
pá 26. dubna, svátek má Oto, zítra Jaroslav
Domácí
Chtěl bych poděkovat našim voličům, myslím, že náš výsledek je skvělý, uvedl Babiš 

Spolu vyhrálo nejtěsnějším rozdílem v historii. Babiš prohru nečekal, přesto se nevzdává

10. října 2021 08:20 / Profimedia
 0   0
Co vypadalo na začátku sčítání jako další triumf hnutí ANO, se změnilo v porážku Andreje Babiše na celé čáře. Průběh sčítání měl mnohem dramatičtější průběh než obvykle. Na jeho konci byla prohra hnutí ANO, se kterou téměř nikdo nepočítal.

Premiér Andrej Babiš po volbách pogratuloval lídrovi SPOLU Petru Fialovi k vítězství. Přiznal, že s prohrou nepočítal, a volby celkově skončily velmi těsně. „Kauzy proti mně byly vymyšlené,“ komentoval výsledky voleb. „Chtěl bych poděkovat našim voličům, myslím, že náš výsledek je skvělý, takový výsledek jsme nečekali,“ řekl Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků.

Pogratuloval předsedovi ODS Petru Fialovi, jenž vede SPOLU, ale podotkl, že se proti ANO spojilo pět stran. „Z hlediska mandátů to je víceméně stejné,“ poukázal na fakt, že jeho hnutí má o mandát víc než vítězná koalice. ANO je podle něj stále nejsilnější strana a koalice považuje za podvod.

Babiš připomněl nízké preference hnutí ANO na jaře uprostřed jedné z vln epidemie covidu-19 i kauzy týkající se jeho osoby, které se objevily v médiích. „Teď Francie a pak i syna do toho zatáhli. Takže je zázrak, že jsme vůbec dosáhli takového výsledku, já osobně s tím ani nepočítal. Je ale fakt, že jsem nepočítal, že prohrajeme,“ řekl Babiš s tím, že podle něj šlo o špinavou kampaň.

Nejtěsnější rozdíl v historii

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyhrála letošní sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35 765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory parlamentu. Dosavadní minimální rozdíl dělil vítěznou ČSSD a druhé ANO při volbách v roce 2013. Sociální demokraté tehdy dokázali zvítězit o 1,8 procenta, což bylo 89 589 hlasů.

Co se od roku 2013 hnutí ANO dostalo z druhého místa do sněmovny, neprohrál jeho předseda Andrej Babiš ani jedny celostátní volby. Byl první v klání o dolní komoru, o kraje, komunál i europarlament. První porážku ochutnal až letos, ve volbách, o nichž sám předem prohlásil, že jsou poslední příležitostí ho volit. Koalice SPOLU vedená lídrem Petrem Fialou porazila hnutí až díky drtivému finiši o pár tisíc hlasů. 

Babišova jediná šance? Rozlomit koalice 

Navzdory faktu, že v Česku vyhrála volby koalice Spolu, sejde se již dnes dopoledne prezident Miloš Zeman s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Babiš by hypoteticky mohl jednat o vládě s jednotlivými zástupci koalic, pokud by se mu podařilo nějak narušit jejich deklarovanou povolební jednotu, případně pokud by se koaliční strany rozhádaly mezi sebou samy. Komplikace kvůli zdraví prezidenta. Kdo by mohl hrát klíčovou roli v povolebních vyjednávání.

Zdroj: volby.czidnes.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu