|  ZPRÁVY
ne 5. května, svátek má Klaudie, zítra Radoslav
Domácí
Václav Klaus nevyloučil, že by mohl být potenciálně součástí nové politické strany 

Exprezident Václav Klaus nevyloučil návrat do politiky

15. března 2021 09:27 / Depositphotos
 0   0
Poslední volební průzkum nepříjemně překvapil nejen Andreje Babiše. Znepokojen je i exprezident Václav Klaus. Ten politickou situaci v Česku bedlivě sleduje. Podle něj by mělo vzniknout hnutí proti Pirátům, kteří mají v tuto chvíli největší šanci na vítězství.

Strana Pirátů by ve volbách vyhrála s 22 procenty. A to v případě, že by kandidovala jako samostatná strana. Je to poprvé, kdy by Piráti porazili Babišovo hnutí ANO. Koalice Pirátů a STAN by získala dokonce 34 procent, jak ukazuje nový volební model od společnosti Kantar CZ pro Českou televizi.

Politickou situaci pečlivě sleduje i exprezident Václav Klaus. Ten skončil v prezidentském úřadu v roce 2013 a od té doby je aktivním komentátorem a glosátorem politické situace v Česku. Podle něj je před říjnovými volbami potřeba, aby vzniklo hnutí proti Pirátům, kteří mají v koalici s hnutím STAN největší šanci na vítězství. „Je potřeba, aby vstoupil do hry nový politický subjekt, vím, že je to strašně těžké utvořit," uvedl Klaus pro televizi Prima.

Václav Klaus nevyloučil, že by mohl být potenciálně součástí nové politické strany. „Doufám, že nenechají stařičkého exprezidenta, aby se musel plést do parlamentní politiky. Ale kdyby nebylo zbytí, tak bych zradil obrovský počet lidí, kteří mi píší a telefonují a myslí si, že je v tom nemohu nechat. Bylo by zradou, kdybych teď řekl, že v žádném případě ne," řekl exprezident v pořadu Partie.

Rezolutně neodmítl ani účast v prezidentských volbách, ty jsou ale podle něj až příliš daleko. Klaus chce nyní řešit parlamentní politiku. Pokud by prý nějaká nová strana nezasáhla do hry, situace by se v Česku ani po podzimních volbách vůbec nezměnila.

Exprezident v Partii mluvil také o zkušenostech s covidem. „Když jsem byl u lékaře, tak zjistil, že mám velmi silně vyvinuté protilátky proti covidu," uvedl Klaus. Nemoc u něj měla lehký průběh, měl údajně jen několik hodin zvýšenou teplotu. 

Podle Klause v Česku dominuje záměrně šířená panika. Je to tím, že v televizi běží jen obrázky jehel. Rovněž zdůraznil, že zdravotnictví není před kolapsem. „Nikdo nebagatelizuje počet obětí. Ale jde o to, co z dat vyvozujeme a jaké děláme závěry. O to jde,“ řekl Klaus. Denně se u nás nakazí až 50 tisíc lidí. Jde o velmi drahé promořování, varuje biochemik.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu