|  ZPRÁVY
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Domácí
Je úřední maturita populismus, nebo rozumný nápad?  

Babiš to nevzdává a spor o maturity zdaleka nekončí. Nás si nekoupíš, zní z řad studentů

14. března 2021 10:52 / Depositphotos
 0   0
Spor o podobu letošních maturit vrcholí. Ministr školství Robert Plaga nepodlehl nátlaku premiéra Andreje Babiše a od tradiční podoby zkoušky z dospělosti neustoupil. Zatím. Někteří maturanti nejsou s Plagovým upraveným návrhem spokojeni. A s premiérem dále jednají.

Je úřední maturita populismus, nebo rozumný nápad? Parlamentní volby se kvapem blíží, a zatímco tradiční seniorská voličská základna se od premiéra Andreje Babiše postupně odklání, premiér loví voliče v nových vodách. Studenti lobbují za to, aby byla tzv. úřední maturita, a premiér jim jde na ruku. Kvůli jeho postoji se tak objevily spekulace, že to dělá proto, aby získal nové mladé voliče pro nadcházející parlamentní volby. Zatím ale ne zcela úspěšně.

Zdá se, že někteří studenti premiérův záměr prokoukli. Úřední maturity jsou pro většinu studentů neadekvátní a jedná se jen o jeden z předvolebních tahů Andreje Babiše, zní z řad studentů. „I kdyby nám Andrej Babiš zařídil lehčí maturitu, hlas ve volbách do Poslanecké sněmovny mu v říjnu nedáme. Chceme lehčí maturitu, ale nic za to nečekej," vzkazují premiérovi mladí voliči.

Studenti gymnázií jsou s novým návrhem ministra Plagy spokojeni. Studenti odborných škol už moc ne, protože požadovali úlevy v praktické části, na což nedošlo. Podle uskupení Spravedlivá maturita a jeho zástupce Jiřího Trávníčka jsou úlevy jen pro vybrané a nejsou dostatečné. Studenti tak jednají s premiérem Andrejem Babišem a jeho poradcem Tomášem Hambergerem o plánu B, který počítá i s variantou, že by se školy vůbec neotevřely.

„Vyjasnili jsem si některé záležitosti a shodli jsme se, že zde musí být nějaký plán B, pokud by nedošlo k návratu do škol. MŠMT představilo plán, který počítá s tím, že už bude všechno v pohodě a rozvolníme, ale opačný scénář nemají," uvedl Trávníček po čtvrteční schůzce s premiérovým poradcem na školství Tomášem Hambergerem. Považuje za špatné, že ministerstvo odpustí didaktické testy pouze vybraným oborům, ale dobrovolnickou činnost konají i další studenti, kupříkladu hasiči. Ti ovšem žádnou úlevu mít nebudou.

Jak skutečně budou letošní maturity vypadat, tedy zatím jisté není. Premiér Andrej Babiš už ve středu prohlásil, že bude chtít o jejich podobě jednat i s poslanci na školském výboru ve Sněmovně. Zda je tedy podoba maturit vyhlášená Plagou konečná, není v tuto chvíli vůbec jisté. Za fungování téhle vlády se musíme stydět, ozývá se z ČSSD.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu