|  ZPRÁVY
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Domácí
Vzniká expertní tým pro boj s koronavirem 

Vzniká nový tým pro boj s koronavirem. K lidem budou promlouvat nezávislí vědci

12. března 2021 10:07 / Depositphotos
 0   0
Epidemiolog z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a člen Rady vlády pro zdravotní rizika Petr Smejkal pracuje na vytvoření týmu odborníků, který by po německém vzoru měl vládě pomoci s řešením epidemické situace.

Idea vzniku nového týmu má být taková, aby k lidem ohledně opatření promlouvali nezávislí vědci, nikoliv vládní politici, u nichž opadla důvěra veřejnosti.  Spolupracovat by mohlo hned několik odborníků z různých oborů. Zatím se neví, kdo přesně v nově vznikajícím týmu bude.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ale už v neděli uvedl, že pokud by se poradní skupina s epidemiologem Smejkalem měla stát paralelním ministerstvem zdravotnictví při Úřadu vlády, rezignuje. „Ve chvíli, kdy by tady vznikal druhý ministr zdravotnictví, tak beze mě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl vytvářet paralelní strukturu s ministerstvem zdravotnictví, tak to není způsob, který já bych byl schopný nějakým způsobem akceptovat," řekl Blatný pro Českou televizi.

Takzvaný tým pro radikální řešení inspirovaný německým Institutem Roberta Kocha by se měl podílet na rozhodování o opatřeních a dalších prostředcích v rámci boje s pandemií koronaviru. Pomáhat by měl i s plánováním očkování, testováním nebo trasováním.

Jak uvedla CNN Prima NEWS, poradní skupina se sešla již tento týden. Smejkalův tým by měl mít kolem 11 nebo 12 stálých členů a patřit by mezi ně měl například imunolog Zdeněk Hel, vědec a spoluautor systému PES Jan Kulveit, Dagmar Dzůrová, která se věnuje demografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy či  epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar, který se podílel na zvládnutí epidemie loni na jaře. 

Podle epidemiolog Romana Chlíbka je ale v Česku expertních týmů hodně. „Z mého pohledu je tady těch poradních těles už tolik, že by to chtělo vytvořit jedno pořádné, než vytvářet nové a nové. Na ministerstvu zdravotnictví je epidemiologická skupina, klinická skupina, laboratorní skupina, vláda si vytvoří svoji skupinu a bude to nepřehledné," míní Chlíbek. „Měl by to být jeden centrální tým, ne to ještě štěpit,“ dodal.

Podle Chlíbka je mylná i představa, že skupinka lidí nahradí Institut Roberta Kocha, který funguje v Německu a u nás je často dáván za příklad. „Ten institut je něco jako Státní zdravotní ústav. Jsou tam i laboratoře, je to velké množství lidí s velkými zkušenostmi. Může vzniknout skupina odborníků, ale rozhodně nebude schopna suplovat Institut Roberta Kocha," domnívá se Chlíbek. Neobvykle prudký obrat v boji s koronavirem. Z nejhorší země na světě až k rozvolňování.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu