|  ZPRÁVY
so 18. května, svátek má Nataša, zítra Ivo
Domácí
Ještě začátkem února bylo Portugalsko jedním z pandemií nejhůře zasažených států na světě 

Neobvykle prudký obrat v boji s koronavirem. Z nejhorší země na světě až k rozvolňování

06. března 2021 08:52 / Depsoitphotos
 0   0
Ze země s nejvyššími počty obětí na obyvatele se Portugalsko během měsíce dostalo do pozice, kdy zvažuje uvolňování opatření. Počet hospitalizovaných je v zemi nejnižší za čtyři měsíce. Jak je to možné?

Ještě začátkem února bylo Portugalsko jedním z pandemií nejhůře zasažených států na světě. Téměř polovina všech tamních úmrtí na covid-19 připadala na letošní leden. První jarní vlna pandemie se přitom Portugalsku téměř vyhnula, neboť země tehdy reagovala důrazněji než jiné a zavedla přísný lockdown už při několika stovkách evidovaných infekcí. Podle vědců stála za prudkým lednovým zhoršením nakažlivější britská varianta koronaviru a také uvolnění restrikcí po dobu vánočních svátků.

V lednu desetimilionovému Portugalsku reálně hrozilo riziko kolapsu zdravotnictví. Průměrný denní počet nových případů nákazy na milion obyvatel byl na hodnotě 1083, což tehdy bylo podstatně více než v Česku, kde tento údaj v téže době byl 678. Rekordní denní bilance nových případů se šplhaly k 15.000, každý den umíralo několik stovek pacientů.

Během měsíce je všechno jinak. Portugalsku se podařil v boji proti pandemii covidu-19 neobvykle prudký obrat. Z pozice země s nejrychleji rostoucím počtem nakažených a nejvyššími počty obětí v přepočtu na obyvatele se dokázalo za měsíc dostat do stavu, kdy vláda zvažuje uvolnění restrikcí. Počet nakažených v nemocnicích je nyní v zemi nejnižší za čtyři měsíce a přírůstky infikovaných jsou oproti konci ledna dvacetinové, informuje agentura Reuters.

Přísná uzávěra v Portugalsku platí od půlky ledna a premiér tento týden na obyvatele apeloval, aby restrikce dál dodržovali a umožnili tak postupné uvolnění zákazů. „Myšlenka, že tragédie se nemůže opakovat, je chybná. Může se to stát znovu, pokud se lidé budou znovu chovat stejně," řekl António Costa. „Nemůžeme opět dělat tytéž chyby," dodal.

Vláda má další postup v boji s pandemií oznámit 11. března. Do té doby chce zejména pokračovat s očkováním. Portugalsko proti covidu-19 zatím naočkovalo něco přes 885.000 lidí. Od začátku pandemie eviduje zhruba 805.000 případů nákazy a 16.389 úmrtí. Konec pandemie v nedohlednu. Vědci vysílají znepokojivé zprávy.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu