|  TECHNIKA
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Věda a technika
Tuleně zabíjí zákeřná nemoc 

V Rusku hromadně umíraji tuleni. Příčinou může být zákeřná nemoc

16. prosince 2020 08:14 / Pixabay
 0   0
V ruském Dagestánu po stovkách umírají tuleni, které pak lidé nalézají na březích. Jen tento týden bylo na pobřeží Kaspického moře objeveno nejméně 300 mrtvých jedinců. Příčinu jejich úmrtí nyní vyšetřují ruské úřady, spekuluje se ale o zákeřné chorobě.

U pobřeží Kaspického moře bylo v uplynulém týdnu objeveno nejméně 300 mrtvých tuleňů kaspických, kteří patří mezi ohrožené druhy. Vědci zatím nevědí, co za hromadným úhynem těchto tvorů stojí, ale domnívají se, že se může jednat o zákeřný virus psinky. 

Tuto nešťastnou událost, kdy po stovkách tito vzácní ploutvonožci vymírají, už vyšetřují ruské úřady, které na místo vyslaly řadu odborníků. Několik desítek mrtvých tuleňů bylo také objeveno v ústí řeky Sulak v Dagestánu, přičemž mezi mrtvými tuleni byly také březí samice.

V oblasti nyní operuje řada vědců, kteří se budou snažit zjistit, co je příčinou tak masivního úhynu tohoto vzácného tvora. S největší pravděpodobností se podle vědců bude jednat o nějaký druh infekční nemoci, například psinky, nevylučují však ani jiné důvody.

Epidemie psinky

Vědci mají největší podezření na virus psinky, u kterého byl poprvé přenos na tuleně zjištěn v roce 1997. Od tohoto roku bylo pozorováno již několik epidemií tohoto viru, který usmrtil více než deset tisíc tuleňů.

Tuleni jsou virovými infekcemi velice ohroženi, protože během zimních měsíců přebývají v těsné blízkosti, a šíření viru je tak velice snadné a rychlé. Tuleni v oblasti Kaspického moře jsou podle vědců sužováni špatným životním prostředím a nyní jejich populaci devastuje ještě pravděpodobně virová nákaza.

Ohrožený druh

Tuleni kaspičtí jsou dnes na seznamu ohrožených druhů, přestože jich ještě na počátku 20. století žil na pobřeží více než milion. V současné době se jejich pohybuje okolo pouhých sedmdesáti tisíc jedinců a jejich populace stále klesá o 3-4 procenta ročně. Tuleň kaspický je endemit – to znamená, že nikde jinde na Zemi nežije. Díky svým unikátním vlastnostem je tento druh schopen se ponořit až do hloubky 165 metrů. Dále čtěte: (Chladné a temné vody Antarktidy obýval záhadný tvor. Dožíval se až 200 let).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu