|  TECHNIKA
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Věda a technika
Koronavirus pozoruhodně sterilizoval naši planetu 

Opatření proti koronaviru sterilizovala svět. Některé další nebezpečné nákazy mohou být téměř vymýceny

09. prosince 2020 08:10 / Pixabay
 0   0
Nejnovější analýza vědců z Tchaj-wanu naznačuje, že celosvětová opatření proti šíření pandemie koronaviru znemožňují šíření dalších závažných onemocnění. Některé ze známých nemocí se tak díky sterilizaci planety mohou ocitnout na pokraji vymýcení. Vědci měli podezření, že tento vedlejší efekt probíhá již delší dobu, nyní však poprvé někdo zveřejnil data.

Pandemie koronaviru je celosvětově příčinou předčasné smrti mnoha lidí, ale jak ukazují statistiky vědců z Tchaj-wanu, přináší také určité klady. Díky velice razantním opatřením, která zavádí s rostoucím počtem nakažených většina zemí, jsou totiž na ústupu některé další infekce. Vědci tento vedlejší efekt již delší dobu předpokládají, až nyní byly ale zveřejny důkazy v podobě dat.

Na skutečnost, že některé jiné infekce jsou na ústupu, poprvé upozornily úřady některých zemí, kde byl zaznamenán velký pokles v šíření tradičních infekčních nemocí. Tento celosvětový trend nyní potvrzují vědci z Tchaj-wanu, kteří provedli rozsáhlou analýzu šíření infekcí. Samotný Tchaj-wan je totiž jednou z mála zemí, která se dokázala covidové pandemii ubránit velice rychlým nasazením protipandemických opatření.

Výrazný úbytek epidemií

Vědci v rámci výzkumu použili data tchajwanského ministerstva zdravotnictví a zjistili, že v zemi výrazně ubylo infekcí. Například v roce 2019 byl výskyt nejčastějších chorob zaznemenán v 10 631 případech, ale v roce 2020 byl zaznamenán pouze v 7336 případech. Tento osmadvacetiprocentní úbytek vědci přisuzují právě tvrdým opatřením, která země na počátku pandemie zavedla. Mezi sledovanými chorobami byly například případy těžké chřipky a tuberkulózy.

Vědci ve studii také uvádějí, že nejvýraznější pokles zaznamenali u nemocí dovezených ze zahraničí, kde nebyl zaznamenán ani jeden případ. V rámci tuzemsky šířených nemocí byl pak zaznamenán výše zmíněný úbytek.

Vyspělý Tchaj-wan

Tchaj-wan  je dlouhodobě považován za zemi, která se pandemii dokázala velice efektivně ubránit. V této zemi bylo navíc běžné nošení roušek i během běžných sezoních epidemií, a proto nebyl pro místní lidi takový problém si na nový stav zvyknout. V zemi je navíc velice propracovaný systém informování obyvatelstva, který sehrál v rámci aplikování opatření naprosto klíčovou roli.

Trend úbytku nemocí je však celosvětový a vědci se domnívají, že pokud by tato opatření byla zavedena ještě několik let, mohlo by dokonce dojít k zániku některých nemocí, zejména pak těch, proti kterým se očkuje. Dále čtěte: (Boj proti pandemii koronaviru byl od začátku prohraný. Reprodukční číslo bylo obrovské).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu