|  TECHNIKA
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Věda a technika
Vědci zachytili rybu, která je známá tím, že obývá vraky lodí 

Vědci pořídili unikátní video hlubokomořské hostiny žraloků. Účastníci se pojídali navzájem

14. prosince 2020 08:26 / NOAA
 0   0
Vědcům se podařilo během průzkumu vraku ropného tankeru pomocí hlubokomořských kamer natočit unikátní podívanou na hostinu žraloků, kteří na kost ohlodávali mrtvého mečouna. Po chvíli se jim navíc podařilo zachytit velkou dravou rybu, která sežrala celého žraloka přímo během hostiny. Podobné zachycení chování ryb v hloubce stovek metrů je velice vzácné.

Vědcům se podařilo hluboko pod hladinou oceánu natočit jedinečnou scenérii, když prováděli průzkum vraku ropného tankeru. V hloubce okolo 450 metrů pod hladinou narazili na mrtvé tělo mečouna, na kterém si pochutnávala spousta žraloků. V tu chvíli však ještě nikdo netušil, že se jim podaří natočit, jak se jeden ze žraloků sám stane kořistí dalšího většího predátora.

Unikátní snímek se podařilo zachytit pomocí miniponorky vybavené kamerami vědcům z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) u pobřeží Jižní Karolíny. Vědci původně mířili na průzkum ropného tankeru SS Bloody Marsh, když si všimli zhruba 2,5 metru dlouhého těla mečouna, jak je ohlodáván množstvím žraloků.

Příčina smrti mečouna je neznámá

„Příčina smrti tohoto majestátního zvířete je nejasná, možná zemřelo kvůli pokročilému věku, nemoci nebo nějakému druhu zranění,“ uvedl k průzkumu námořní vědec Peter J. Auster z University of Connecticut. „Neviděli jsme žádný háček nebo stopy rybářského vlasce nebo sítě, které by naznačovaly, že se jednalo o ztracený úlovek. Jakýkoli druh zranění jsme také neviděli kvůli masivním poškozením způsobeným stovkami kousnutí žraloka,“ dodal Auster.

Vědci na místě viděli nejméně dva druhy žraloků, z nichž jeden byl podle expertů druh Centroscymnus owstonii a jiní patřili k druhu Squalus clarkae, který byl objeven teprve v roce 2018. Oba tyto druhy žraloků se běžně vyskytují v subtropických mořích v hloubkách od 100 do 1500 metrů pod hladinou. 

Nezvaný host

Po chvíli pozorování kamerami se najednou objevil další druh - mnohopilák americký (Polyprion americanus), který je mnohem větší než tento druh žraloků, a rozhodl se, že se na hostině také přiživí. O chvíli později byl tento druh zachycen, jak zkonzumoval celého žraloka, který se nedlouho předtím živil na zdechlině mečouna. Mnohopiláci jsou rodinou hlubinných mořských ryb, které lze je najít na dně oceánu, kde obývají jeskyně a vraky lodí.

Podobné snímky z hlubin oceánu jsou velice vzácné a vědci se díky nim mohu dozvědět zcela nové poznatky ze života mořských druhů. Dále čtěte: (Chladné a temné vody Antarktidy obýval záhadný tvor. Dožíval se až dvě stě let).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu