|  TECHNIKA
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Věda a technika
Tajná chodba ukrývala několik předmětů 

Vědci v děčínském zámku učinili velice neobvyklý objev. Našli tajnou chodbu s prastarými předměty

13. prosince 2020 17:01 / Ilustrační foto Pixabay
 0   0
Velice neobvyklý nález se podařil na zámku v Děčíně, kde dělníci ve skále objevili tajnou chodbu. Tuto prastarou chodbu, o jejíž existenci neměl nikdo ponětí, objevili během zpěvňování skalního masivu, na kterém se nachází Gloriet zámku.

Během stavebních prací projektu zpevnění skalního masivu kolem děčínského zámku byl učiněn záhadný objev. Dělníci vyvrtali speciálním vrtákem otvor do skály a zjistili, že se kousek od stěny nachází dutina. Přivolaní specialisté pak do otvoru instalovali pohyblivou kameru a k jejich úžasu zjistili, že se ve skále nachází tajná chodba.

Díky kameře bylo uvnitř objeveno také několik předmětů jejichž stáří bude pravděpodobně stovky let. Tato tajná chodba se nachází ve skále, na které stojí samotný Gloriet zámku. Ihned poté, co byla chodba objevena, byly na místě zastaveny všechny stavební práce a okolí nyní zkoumají archeologové.

Chodba je velice dlouhá

Podle prvotních zjištění bylo zřejmé, že se jedná o chodbu o šířce přibližně osmdesát centimetrů a je velice dlouhá, protože kamera nedohlédne na její konec. Podle Rudolfa Tenglera, který se do otvoru jako první díval mikrokamerou, chodba vede pouze jedním směrem od místa, kde byla navrtána.

Podle vedení zámku se může jednat o součást opevnění přístupové cesty k zámku, nebo chodba mohla být součástí sklepení přilehlých domů. Kamera na místě zachytila střepy z keramických nádob a také předmět ze žlutě zbarveného kovu, ale zatím není jasné, o co se jedná. 

Měření georadarem

Díky měřením  georadarem se podařilo zjistit, jak vyoko chodba vede a kde je její ústí a také jak je prostor přibližně velký. Vědci nyní budou protory dále zkoumat, aby zjistili, k čemu byly v minulosti využívány a co jsou nalezené předměty. Dále čtěte: (Archeologové řeší záhadu kolem zlatého šperku objeveného v brněnských lesích).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu