|  TECHNIKA
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Věda a technika
Tesla je průkopníkem v oblasti elektrických vozů 

Tesla Elona Muska bude mít plně autonomní silniční vozidla již koncem tohoto roku

11. července 2020 08:21 / Wikimedia Commons / Peteratkins
 3   0
Miliardář Elon Musk oznámil ve zprávě pro technologický veletrh v Šanghaji, že do konce roku bude mít Tesla plně autonomní elektrická vozidla. Podle Muskova tvrzení je tak reálné, že automobilka bude mít jako první autonomní vozidla úrovně 5, která se obejdou bez lidské posádky.

Elon Musk oznámil v prohlášení pro šanghajský technologický veletrh, že jeho automobilka Tesla bude mít již koncem tohoto roku plně autonomní vozidlo, tedy s autonomním systémem řízení úrovně pět, který nevyžaduje přítomnost lidské posádky.

Podobné prohlášení už však Musk učinil v minulosti několikrát, jako například v roce 2016, kdy předpovídal, že Tesla bude mít autonomní vozidlo již v roce 2017. V loňském roce zase tvrdil, že autonomní vozidlo bude počátkem letošního roku.

Tesla chce být první

Společnost Tesla totiž dlouhodobě usiluje o to, aby dostala k zákazníkům autonomní vozidlo co nejdříve, než to udělá její stále silnější konkurence. Tesla v posledním čtvrtletí ukázala skutečný výkon, když na trh dodala přes 90 tisíc automobilů a překonala tak dosavadní odhady, které hovořily maximálně o 74 tisících vozech. 

Díky tomu výrazně stoupají nejen akcie společnosti, ale také vše naznačuje, že Tesla vykáže za druhé čtvrtletí zisk. Pokud se tak stane, bude to poprvé v historii, co bude mít automobilka čtyři ziskové kvartály za sebou.

Lídrem světového trhu s elektromobily

Tesla investory překvapila už výsledkem v letošním prvním čtvrtletí, kdy dodala 88 400 vozů. To bylo o 40 procent více než ve stejném období loni a nejvíce za jakékoliv první čtvrtletí. Skokový nárůst akcií Tesly, jejichž hodnota se od začátku roku více než zdvojnásobila, podle analytiků vyjadřuje důvěru, jakou investoři vkládají do budoucnosti elektrických vozů. A také je dokladem toho, že Tesla se z okrajového výrobce změnila ve světového lídra ve výrobě aut šetrných k životnímu prostředí. Dále čtěte: (Českému astronomovi se podařilo vyfotit Starmana na nekonečné pouti vesmírem).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu