|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Vesmírný objekt může být těsně na rozhraní mezi černou dírou a neutronovou hvězdou 

Astronomové objevili ve vesmíru velice zvláštní objekt

25. června 2020 09:55 / PD-NASA
 107   5
Již léta je známo, že po erupci supernovy zůstane buď černá díra, nebo neutronová hvězda v závislosti na její velikosti a především hmotnosti. Vědci však nyní ve vesmíru objevili záhadné těleso, které zatím nejsou schopni identifikovat. Objekt totiž může být dosud nejmenší objevenou černou dírou, nebo naopak největší známou neutronovou hvězdou.

Astronomům se podařilo ve vesmíru objevit velice zvláštní objekt, s jehož identifikací zatím váhají. Záhadný objekt je v každém případě unikátním objevem, prtotože může být dosud nejmenší objevenou černou dírou, nebo největší neutronovou hvězdou. Zatím nejtěžší neutronová hvězda má hmotnost 2,5násobku Slunce a nejmenší černá díra pětinásobek hmotnosti Slunce. 

Záhadný objekt je pro vědce velkou neznámou

Vzniku obou typů těchto vesmírných objektů předchází erupce umírající hvězdy, takzvané supernovy. Pokud je hvězda dostatečně hmotná, vznikne černá díra, pokud je její hmotnost menší, promění se v neutronovou hvězdu. Vědci tak možná objevili objekt, který se pohybuje na samé hraně této vesmírné přeměny.

Tento unikátní objev se vědcům podařil díky projektům LIGO a Virgo, které se zabývají sledováním gravitačních vln ve vesmíru. Vesmírný objekt, který se pohybuje na samé hranici neutronové hvězdy a černé díry, dostal vědecký název GW190814. Astronomové na základě výpočtů odhadují, že objekt má hmotnost přibilžně 2,6krát větší než naše Slunce.

Objevu předcházela kolosální srážka

Unikátnímu objevu předcházela detekce srážky s černou dírou přibilžně 23krát hmotnější než Slunce. Tato vesmírná událost byla extrémní vesmírnou srážkou a vědci dodnes netuší, jaké těleso během kolize vzniklo. Vědci se také do té doby nikdy nesetkali se srážkou, kde by byl mezi oběma tělesy tak velký hmotnostní rozdíl.

Ve chvíli, kdy tuto událost astronomové detekovali, rozeslali o tom zprávu do observatoří po celém světě. Krátce poté bylo směrem ke zdroji gravitačních vln namířeno velké množství dalekohledů, ale bylo již příliš pozdě. Vědci proto doufají, že se jim během dalšího výzkumu podaří určit, jaké těleso během této kolosální srážky vzniklo. Dále čtěte: (Vědci zaznamenali gigantickou vesmírnou událost. Největší explozi v dějinách způsobil zánik obří hvězdy).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu