|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Nosná raketa Electron během své poslední cesty do vesmíru selhala 

Mise vesmírné společnosti Rocket Lab skončila fatálním neúspěchem. Raketa byla ztracena i s nákladem za miliony dolarů

06. července 2020 08:43 / Rocket Lab
 8   0
Americko-novozélandské vesmírné společnosti Rocket Lab, která se specializuje na tansport menších satelitů na oběžnou dráhu, fatálně selhala poslední mise. Krátce po startu se raketový nosič dostal do problémů a na oběžnou dráhu nedoletěl. Selhání způsobilo škody za miliony dolarů.

Americko-novozélandská vesmírná společnost zaznamenala fatální neúspěch během své poslední mise. Přibližně čtyři minuty po startu se totiž její raketa Electron dostala do potíží a na plánovanou oběžnou dráhu s nákladem nedoletěla. Díky selhání byla způsobena škoda v řádů několika milionů dolarů.

Jednalo se o celkem třináctý start nové rakety, kterou společnost sama vyvinula. Na oběžnou dráhu měla vynést celkem sedm menších satelitů. Raketa Electron startovala ze základny novozélandské Mahi.

Příčina selhání je neznámá

Příčinu selhání raketového nosiče nyní vyšetřuje speciální tým, zatím však bez výsledku. Podle Rocket Labu probíhalo vše normálně až do čtvrté minuty po startu, kdy raketa selhala. Podle společnosti první fáze i oddělení proběhlo v pořádku, ale poté byla raketa z neznámé příčiny ztracena. 

Pro společnost tvrdá rána

Před touto nehodou se mohla společnost pochlubit celkem jedenácti úspěšnými starty rakety Electron. Problém s raketovým nosičem je tak velice nepříjemnou událostí, protože Rocket Lab měla následně v plánu pravidelné starty každý měsíc, až do příštího roku. Mezi těmito misemi přitom byly naplánovány i spolupráce s americkými vesmírnými silami a NASA.

Společnost Rocket Lab byla založena v červnu 2006 Peterem Beckem a nyní se specializuje na dopravu menších nákladů na oběžnou dráhu. Společnost se sídlem v kalifornském Huntington Beach. Společnost vyvinula suborbitální sondážní raketu Atea a nyní provozuje orbitální nosnou raketu Electron. Dále čtěte: (Největší kosmický incident za poslední desetiletí. Obrovský kus rakety se řítil zcela nekontrolován na Zemi).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu