|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
V okolí Stonehenge byly objeveny zvláštní jámy 

Poblíž legendami opředeného Stonehenge byl objeven podivný kruh

23. června 2020 09:15 / Needpix
 1   0
Tým archeologů objevil v blízkosti pradávného a legendami opředeného Stonehenge zvláštní kruh vyhloubených jam. Tento zvláštní systém prohlubní je podle vědců dosud nejstarší strukturou objevenou na britském území.

Ve Velké Británii byla objevena dosud nejstarší známá struktura vybudovaná lidmi. Jedná se o zvláštní kruh neolitických jam, které byly dávnými lidmi vyhloubeny v blízkosti legendárního Stonehenge zhotoveného z těžkých kamenných monolitů.

Lidé v období neolitu, kteří obývali území dnešní Velké Británie v období před 4500 lety, vykopali tyto jámy v obrovském kruhu, jehož průměr měří více než 2,5 kilometru v průměru. Podle vědců by tyto záhadné jámy mohly tvořit hranici posvátného území.

Obrovská stavba vyžadovala obdivuhodné schopnosti

Přímo v centru ohraničené oblasti se totiž nachází známé archeologické naleziště Durrington Walls, které je proslulé výraznými kamennými monumenty. Oblast se navíc nachází pouhých 3,5 kilometru od známé stavby z obřích monolitů Stonehenge, která sloužila dávným civilazacím jako obřadní a posvátné místo.

„Jde o bezprecedentní objev s obrovským významem pro Velkou Británii. Špičkoví experti na Stonehenge jsou zaskočení rozměry této struktury i tím, že nebyla tak dlouho objevená,“ uvedl k objevu vedoucí výzkumu, profesor Vincent Gaffney.

Díry mohly sloužit ke kosmologickým účelům

Podle archeologů jde o jedinečný nález, který dokazuje, jak lidé již v období neolitu dokázali precizně počítat konstrukce velice rozměrných a pravidelných objektů. Jámy jsou totiž více než půl metru hluboké a jejich průměr je okolo deseti metrů. Vědci dosud těchto jam objevili přibližně dvacet, přičemž zhruba jedna polovina z nich se již dnes nedá díky změnám v krajině prozkoumat.

Vědci se domnívají, že objevené jámy mohly mít kosmologický účel, přesně však nevědí jaký. Podle expertů se jedná o jeden z nejdůležitějších objevů na britském území za poslední roky, který může pomoci lépe pochopit význam podobných staveb včetně samotného Stonehenge. Dále čtěte: (Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu