|  TECHNIKA
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Věda a technika
Gacinia je strom se zázračnými účinky 

Tropický strom může být klíčem k léčbě závažných onemocnění. Jeho mocné účinky nedají vědcům spát

28. června 2020 09:20 / Pixabay
 4   0
Středně velká dřevina s názvem Gacinia, jejíž semínka dokáží vyléčit záněty, ebolu a dokonce i malárii, se vyskytuje pouze v některých částech afrického kontinentu. Tento zázračný strom nyní zkoumají díky jeho mocným účinkům i čeští vědci s cílem zjistit, zda nemůže být lékem na rakovinu.

Tropický strom Gacinia, který roste pouze v Africe, má velice silné léčivé účinky na lidský organismus. Dokáže vyléčit velice vážná onemocnění včetně eboly a malárie a vědci se domnívají, že by mohl být lékem na některé druhy rakoviny.

Tento zázračný strom před časem v západní Africe, kde se vyskytuje nejčastěji, zkoumal dokonce i tým českých vědců. V jednom plodu tohoto stromu jsou obvykle dvě až čtyři semínka s léčivými účinky. Látky obsažené v semínkách mají podle expertů velice blahodárné účinky při léčbě některých nemocí.

Může vyléčit i rakovinu

„Je to středně vysoká dřevina, ovocný druh, ale považuje se za léčivku, protože obsahuje semínka, která se používají například na léčbu rakoviny a mají protizánětlivé účinky,“ uvedla v rozhovoru Leonardo Maňourová.

Plody stromu Garcinia kola se používají hlavně na léčbu průjmů a střevních obtíží. Protože se ale dřevina vyskytuje pouze v západní až střední Africe, je její použití významné jen lokálně a věda ji začíná objevovat až teď.

Vyskytují se hlavně v pralese

Stromy se vyskytují buď volně v pralese nebo v domácích zahradách a v tzv. agrolesnických systémech, ve kterých je pěstován hlavně kakaovník. Odebrané plody se změří a vyloupnou se z nich semínka, které vědci zváží a pečlivě popíší. Poté se semena suší a rozemelou se na chemickou analýzu. 

Podobných druhů rostlin je podle vědců mnohem více. Jedním z nich je baobab, jehož plody obsahují druhý nejvyšší obsah vitaminu C na světě. Dále čtěte: (Obrovské sekvoje byly považovány za nezničitelné. Nyní vědcům umírají před očima).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: strom, Afrika, rakovina, lék, nemoc
Zavřít reklamu