|  TECHNIKA
pá 20. září, svátek má Oleg, zítra Matouš
Věda a technika
Atoly patří k nejvíce ohroženým druhům pevniny 

Vědci objevili překvapivou vlastnost ohrožených korálových ostrovů. Příroda má pro svou obranu řešení

16. června 2020 15:40 / Depositphotos
 4   0
S globálním oteplováním dlouhodobě také stoupají hladiny oceánů, protože do nich odtéká obrovské množství vody z tajících ledovců. Vědci se dříve domnívali, že pokud se hladina v oceánu bude nadále zvyšovat, korálové ostrovy zmizí. Nový výzkum ale ukazuje, že tyto ostrovy mají přirozenou schopnost se bránit.

Dlouho se vědci obávali, že stoupající hladiny oceánů s velkou pravděpodobností zničí korálové ostrovy. Tento předpoklad však rozmělnil nový výzkum, který naznačuje, že korálové ostrovy mají přirozenou schopnost se zyšujícím se hladinám bránit. Pokud hladina oceánu vzroste, ostrovy se dokáží na novou úroveň hladiny adaptovat.

Vědci tyto poznatky publikovali v nové studii, ve které využili několik druhů počítačových modelů, jenž popisují průběh chování atolů při stoupající hladině. Některé z modelů ukázaly, jak se budou sedimenty kolem ostrovů přesouvat na jejich povrch, čímž zvednou jejich nadmořskou výšku.

Příroda má v záloze řešení

Díky tomuto chování sedimentů se tak krátkodobě může posílit schopnost ostrovů odolat zvyšování hladiny. Vědci však uvádějí, že schopnost ostrovů odolávat vyšší hladině je jen omezená a o další podporu jejich přirozené obrany se již budou muset postarat lidé, kteří atoly obývají.

Na výzkumu se podíleli vědci z USA, Nového Zélandu a Kanady pod vedením profesora Gerda Masselinka. Podle studie však atoly patří stále mezi nejohroženější pevniny, pokud hladina oceánu bude i nadále vrůstat.

Dříve se poažovaly atoly za odsouzené k zániku

„Dřívější výzkumy považovaly tyto ostrovy za nehybné strukruty neschopné reagovat na změnu hladiny moří. Tyto studie logicky předvídaly zvýšené riziko –⁠ možná ztráta těchto ostrovů se stala součástí diskurzu o jejich budoucnosti,“ uvedl k závěru studie Masselink.

Oproti dřívějším úvahám, které počítaly prakticky jen s postupným opuštěním atolů a přesunu obyvatel na kontinentální půdu, je to po letech optimistická zpráva. V příštím století tak podle vědců nehrozí, že by musely být atoly masivně opouštěny. Dále čtěte: (Experti se vrátili po více než 70 letech na místo, kde se testovaly jaderné bomby. Průzkum ukázal zajímavá zjištění).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu