|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Pod zemí poblíž Říma bylo objevno starověké město 

Obrovské římské město bylo staletí ukryto pod zemí. Objevili ho díky speciálnímu zařízení

11. června 2020 10:05 / AAP: L Verdonck/PA Wire
 5   0
Před dávnými časy existovalo město Falerii Novi nacházející se asi 50 kilometrů od Říma, které stovky let čišelo životem. Když bylo město v sedmém století opuštěno, zbylo po něm několik trosek strážních věží a zdí. Na místě bylo později postaveno opatství, ale pod zemí zůstaly ukryté základy mnoha budov, které se nyní podařilo objevit pomocí speciálního radaru.

Archeologové objevili za pomoci speciálního radaru, který „vidí pod zem“, ruiny rozsáhlého města přibližně 50 kilometrů od italské metropole, města Řím. Toto kdysi prosperující starověké město bylo komunitou opuštěno v 7. století našeho letopočtu.

Centrum starověkého obchodu

Město Falerii Novi bylo založeno pradávnou komunitou v roce 241 před naším letopočtem a po staletí bylo rušným obchodním místem s trhy a několika chrámy. V roce 700 našeho letopočtu však bylo toto rozsáhlé město opuštěno a jeho ruiny zůstaly po staletí ztracené pod zemí. 

Na místě bylo později postaveno opatství, ale kdysi prosperující centrum města bylo pohřbeno pod nánosy zeminy a čekalo na své objevení. O fascinující objev se zasloužili experti, kteří využili speciálního radaru, jehož radarové signály dokáží proniknout pod zem.

Město obsahovalo také lázně

Vědci se při objevování zaměřili na budovu lázní, tržnici, několik chrámů, divadlo a také systém vodovodního potrubí, který propojoval akvadukt a veřejné lázně. Díky změně frekvence radaru vědci dokázali také určit změny, které v průběhu času ve městě probíhaly.

Opatství bylo později postaveno na části města, ale prosperující centrum, které tam kdysi stálo, zanechalo strašidelnou stopu pod zemí - a nyní archeologové použili nejmodernější radarovou technologii k vytvoření podrobné mapy opevněného města, aniž by kopli do země.

Technologii využívá armáda

Vědci pro průzkum místa použili léta známou technologii podzemních radarů známou jako GPR (Ground penetration radar), kerou používají například armádní složky. Protože různé materiály odrážejí rádiové vlny zpět s různými amplitudami, radar umožňuje vidět, co je pod zemí ve vysokém rozlišení neinvazivním způsobem. Dále čtěte: (Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: město, Země, objev, radar, Řím
Zavřít reklamu