|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Americký Remdesivir má kořeny v České republice 

Zkušenosti napovídají, že Remdesivir je proti COVID-19 jediným opravdu účinným lékem

21. dubna 2020 06:37 / Depositphotos
 6   0
Pacienti, kteří jsou v kritickém stavu kvůli nemoci COVID-19 způsobené koronavirem, mají naději díky léku Remdesivir. Zkušenosti vědců z Chicagské univezity napovídají, že lék je v rámci boje s nemocí opravdu velice účinný. Hodnota společnosti, která lék vyvinula, po prohlášení univezitních vědců skokově posílila.

Z nové vědecké studie, v rámci které se vědci z Chicagské univerzity zabývali koronavirem, vyplývá, že lék Remdesivir je v boji proti nemoci COVID-19 velmi účinný. Po podání Remdesiviru je podle lékařských dat většina pacientů po týdnu propuštěna domů.

Chicagská univerzita do programu klinického testování přijala celkem 125 pacientů s nemocí COVID-19. Na průběh klinického testování těchto pacientů dohlížela také společnost Gilead, která lék Remdesivir vyvinula.

„Velmi pozitivní zprávou je, že většina našich pacientů již byla propuštěna, což je skvělé. Zemřeli nám jen dva pacienti,“ uvedla univerzitní specialistka na infekční choroby Kathleen Mullaneová.

Chicagská univerzita je jedním ze 152 zařízení, která se v programu Gileadu účastní zkušební léčby Remdesivirem u pacientů ve vážném stavu. Výzkum je však zaměřen jednostranně a není testována část nemocných pomocí placebo efektu. Remdesivir představuje vůbec první slibný přípravek, který se v rámci boje s COVID-19 objevil.

Americký Remdesivir má přitom kořeny v České republice, protože za jeho vývojem stojí tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. U nás byl Remdesivir experimentálně nasazen u jednoho nakaženého v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jeho stav se výrazně zlepšil a po velmi těžkém průběhu choroby se stále zotavuje v nemocnici. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu