|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Artefakty dávných vikingů byly objeveny pod tajícím ledovcem v Norsku 

Tající ledovec v Norsku odkryl dávno ztracené vikingské artefakty

18. dubna 2020 10:03 / Internet
 1   0
Norský ledovec Landbreen v nadmořské výšce okolo 1800 metrů každoročně taje již tisíce let. Nyní však roztál natolik, že odkryl dávno ztracené artefakty vikingů, kteří tuto oblast pravděpodobně využívali jako důležitou obchodní trasu. Mezi nalezenými artefakty byly různé předměty, se kterými vikingové obchodovali.

Archeologové v Norsku objevili v oblasti ledovce Landbreen pradávné artefakty vikingů. V této oblasti totiž v dávných dobách vedly důležité obchodní trasy vikingů. Vědci artefakty objevili na místě, které každý rok roztává a následně opět zamrzá již tisíce let. 

Během posledních dvou desetiletí však ledovec začal odtávat mnohem více stejně jako ostatní ledovce napříč světem. Ledovec Landbreen však odtál natolik, že odkryl vikingské předměty, jenž byly ukryty pod ledem nejméně tisíc let.

Po pečlivé analýze objevených předmětů se vědcům podařilo také určit, že oblastí Lendbreen kdysi vedly obchodní trasy vikingů. Objevené artefakty totiž obsahovaly velké množství nejrůznějších cestovních pomůcek. Díky některým artefaktům budou vědci také schopni lépe nahlédnout do rostoucího obchodu a urbanizace v severní Evropě za dob vikingů v 8. – 11. století.

V tomto norském regionu bylo již v minulosti objeveno mnoho různých artefaktů, a to včetně jedinečného vikingského kopí, jenž našel v roce 1974 mladý student. V roce 2011 extrémně teplé léto způsobilo výrazné tání, které odkrylo tisíce let zmrzlou půdu. Od té doby vědci na místě objevili stovky artefaktů, které vikingové nechali na této důležité obchodní trase.

„Byla to náročná práce v těžkém terénu za špatných povětrnostních podmínek. Odměna však stála za to, protože jsme našli skutečně jedinečné archeologické místo,“ napsal v blogu archeolog Lars Pilø z krajské rady v Innlandetu.

Led má oproti vykopávkám velkou výhodu v tom, že dokáže uchovat tisíce let všechny druhy organických materiálů, které by se v zemi rozložily. V ledu tak archeologové nachází kůže, kosti, dřevo,vlnu a další materiály, které byly zmrzlé tisíc let.

Mezi objevenými předměty byly také rukavice, boty, saně, dřevěná skříňka nebo nože v tak neporušeném stavu, jako je velice málo dochovaných artefaktů na světě. Na místě byly objeveny také podkovy koní a kožené pásy, kterými byli pravděpodobně osedláni. Díky tomuto bohatému archeologickému materiálu budou vědci schopni dokonale ilustrovat společnost vikingů a jejich sociální návyky. Dále čtěte: Ledovec na straně Mont Blancu je v pohybu. Horské chaty již byly evakuovány.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu