|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Koronavirus zcela ochromil svět, což kromě ztrát přináší jisté benefity 

Díky koronaviru se zlepšily emise skleníkových plynů, v Africe dokonce poklesly některé nelegální aktivity

04. dubna 2020 17:10 / Depositphotos
 3   0
Koronavirus zcela ochromil svět, což kromě obrovských ztrát přináší také jisté benefity. Již dříve se objevily například informace o prudkém poklesu emisí skleníkových plynů nad některými oblastmi Číny, v Itálii a dalších zemích, které přijaly rázná opatření v rámci boje s pandemií. Nyní se objevil další zajímavý trend v podobě klesající nelegální těžby dřeva v Africe.

V uplynulých týdnech byl v západoafrickém státě Sierra Leone zaznamenán výrazný pokles nelegální těžby dřeva, která pro zemi představuje značný problém. Není to první pozitivní vliv koronavirové pandemie na naši planetu. Nedávno začala média například informovat o tom, že v Číně a dalších zemích zasažených koronavirem výrazně poklesly emise škodlivých plynů v atmosféře.

Chudá země Sierra Leone nyní zaznamenala prudký pokles nelegální těžby zdejších exotických dřevin. Podle místních těžebních společností za tím stojí především výrazný úbytek čínské poptávky. Do Číny se vyváží i přes zákaz jakéhokoliv exportu dřeva za hranice země.

Nelegální těžba exotického dřeva není ale problémem pouze Sierra Leone. Dřevo se ve velkém nelegálně vyváží do Číny také ze Senegalu a dalších afrických států na západním pobřeží.

Sierra Leone je z velké části pokryta hustými lesy exotických dřevin, které jsou v Číně oblíbené při výrobě nábytku a dalších dřevěných výrobků. Po vypuknutí pandemie koronaviru však čínská poptávka prakticky zmizela a nelegální těžaři museli práce z velké části zastavit.

Čínská poptávka má neblahý vliv na chudé africké státy i v dalších oblastech, jako je zabíjení zvířat kvůli rohům. V minulosti také poptávka po dřevě připomínajícím palisandr způsobila nezákonnou devastaci lesů v mnoha západoafrických zemích včetně Senegalu. Některé země včetně Sierra Leone proto přijaly opatření, která omezují těžbu pouze pro tuzemský trh a omezují jakýkoliv vývoz. V praxi se tyto zákony ale obcházejí a část produkce se vyváží do Číny a dalších zemí. Dále čtěte: Světová zásobárna kyslíku podléhá zničujícímu zásahu člověka. Amazonský prales ubývá závratnou rychlostí.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu