|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
NASA chce na Měsíci vybudovat malou základnu 

Vědci vymysleli důmyslný způsob, jak získávat kyslík z Měsíce pro budoucí mise

14. dubna 2020 10:30 / Internet
 4   0
Přestože náš souputník Měsíc nemá atmoféru, ukrývá nebývale vysoké množství kyslíku pod svým povrchem. Pozornost vesmírných agentur včetně americké NASA se poslední dobou obrací zpět k Měsíci, na kterém má vzniknout také malá základna. Vědci proto vyvíjejí postupy, jak na Měsíci získávat kyslík.

Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) plánuje v roce 2024 po mnoha letech návrat na Měsíc. Na vhodném místě by NASA chtěla dokonce vybudovat menší vesmírnou bázi. Tato základna má posloužit pro budoucí mise, její provoz je však velmi drahý, a proto vědci zkoumají možnosti, jak získávat kyslík přímo z povrchu Měsíce.

Během předchozích průzkumů regolitů, jak se říká horninám na povrchu Měsíce, vyšlo najevo, že až 45 % pórovité horniny tvoří kyslík. Tyto obrovské zásoby kyslíku, které na Měsíci jsou, by NASA mohla využít pro zásobování stanice. Na rozdíl od předchozí mise na Měsíc Apollo zde totiž astronauti zůstanou delší dobu.

Své poznatky ohledně výroby kyslíku z povrchu Měsíce nyní zveřejnili výzkumníci z Technologického centra Evropské kosmické agentury (ESTEC) a Univerzity Glasgow. V rámci výzkumu si vyrobili umělý regolit a vložili ho do kovové nádoby, přidali chlorid vápenatý a vše zahřáli na 950 °C.

Při této teplotě se regolit roztaví a umožní uvězněnému kyslíku se uvolnit. Vědci ho poté zachytávají takzvanou elektrolýzou, kdy kyslík směřuje k elektrodě. Takto získaný kyslík by mohl být například použit pro zásobu jak samotné základny, tak pro doplňování do skafandrů a tlakových láhví.

V rámci takovéto výroby kyslíku z regolitu vzniká navíc ještě další produkt. Regolit se totiž při vysokých teplotách přemění na kov, jenž by mohl být následně využíván například pro výrobu nejrůznějších dílů a předmětů za pomoci kosmické 3D tiskárny. Kromě kyslíku lze z regolitu získávat také voda, která je v něm rovněž poměrně hojně zastoupena. Dále čtěte: (Izrealská sonda Béreš se pokusí o přistání na Měsíci. Do vesmíru vzlétla v pátek).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu