|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Elektronické cigarety mohou způsobovat plicní onemocnění 

Elektronické cigarety mohou obsahovat vysoce škodlivý plyn, který způsobuje chemické popáleniny plic

15. března 2020 14:08 / Internet
 13   4
Při používání některých elektronických cigaret mohou během zahřívání vznikat extrémně toxické plyny jako například keten. Přítomnost tohoto plynu byla prokázána u některých elektronických cigaret s tekutými náplněmi obsahujících chemickou sloučeninu tokoferol acetát, která je také součástí některých léků.

Některé elektronické cigarety mohou podle zjištění amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí během zahřívání uvolňovat vysoce toxický plyn keten. Tento plyn vzniká při použítí některých náplní, které obsahují chemickou sloučeninu s názvem tokoferol acetát.

Podezření na tuto látku měli vědci v USA také tehdy, když se v roce 2019 začalo u některých pacientů objevovat nespecifické onemocnění plic. Lékaři pak u některých pacientů pozorovali popáleniny způsobené chemickými látkami, přičemž samotný tokoferol acetát taková poškození způsobit nedokáže.

Díky novému výzkumu bylo zjištěno, že chemikálie, která se vyskytuje často v nelegálních náplních s obsahem THC, je sama o sobě neškodná, pokud však nedojde k jejímu zahřívání. Při zyšujících se teplotách se ze sloučeniny uvolňuje vysoce toxický plyn keten neboli ethenol.

Tento bezbarvý plyn výrazně zapáchá a při vdechnutí dokáže způsobit vážná poškození plic. Plyn může být při vyšších koncentracích dokonce smrtelný, přičemž poškozuje zejména centrální nervový systém a plíce.

Během výzkumu vědci zjistili přítomnost také několika karcinogenů, které jsou také obsaženy v cigaretovém kouři. Vědci však upozorňují, že tento výzkum se týkal jediné látky, a možnost, že se podobně při zahřívání chovají i jiné chemické sloučeniny obsažené v některých náplních, nelze vyloučit. Dále čtěte: Byly objeveny důkazy o existenci zcela neznámého člověka.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu