|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Vědci objevili fosilie nového druhu dinosaura 

Byl objeven neznámý předchůdce tyrannosaura. Jedná se o nejstaršího člena rodiny těchto predátorů

15. února 2020 10:44 / Internet
 0   0
Paleontologové v Kanadě objevili a popsali fosilie zcela nového druhu dinosaura, jenž patřil do stejné rodiny tvorů jako děsivý tyrannnosaurus. Podle fosilních záznamů se jedná dokonce o nejstaršího zástupce tohoto rodu, který byl dosud objeven.

Vědci v Kanadě objevili fosilie dosud neznámého druhu dionsaura, který je podle závěrů výzkumu přímým předchůdcem děsivého predátora tyrannosaura rexe. Nově objevený dinosaurus dostal jméno Thanatotheristes degrootorum a jedná se o dosud nejstaršího člena rodiny těchto dravých dinosaurů.

Jméno Thanatotheristes degrootorum podle jeho objevitelů odráží dravý a nelítostný styl, kterým tito dinosauři lovili své oběti a dominovali tak svému prostředí. Tento tvor žil na území dnešní Severní Ameriky v období před 79 milliony let, což je nejméně o 13 milionů let dříve než známý tyrannosaurus rex.

Fosilii objevil vědec Jared Voris, student PhD na univerzitě v Calgary. Tento objev je také vůbec prvním nově objeveným druhem dinosaura na území Kanady za posledních 50 let. 

„Existuje jen velmi málo druhů tyrannosauridů. Vzhledem k povaze potravinového řetězce byli tito velcí vrcholoví predátoři ve srovnání s býložravými dinosaury velice vzácní,“ uvedl k objevu Voris.

Nově objevený dinosaurus dorůstal délky asi osmi metrů a měl dlouhý čenich, kterým se velmi podobal primitivnějším typům dinosaurů, kteří žili na území dnešní Jižní Ameriky. Podle vědců se ve tvaru lebky jednotlivých typů tyrannosauridů odráží rozdíly v jejich kořisti v různých regionech. Dále čtěte: (Vědci objevili zcela nový druh dinosaura. Fosilie ležela třicet let bez povšimnutí v jihoafrickém muzeu).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu