|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Koronavirus se dostal na lidi nejspíše z luskounů 

Vědci možná vystopovali záhadného tvora, který v čínském Wu-chanu způsobil přenos koronaviru na člověka

09. února 2020 19:41 / Archiv
 92   11
Čínští vědci se již delší dobu snaží vystopovat tvora, který byl příčinou přenosu zákeřného koronaviru na člověka. Nová zjištění podle expertů ukazují na tvora, kterému se říká luskoun. Jedná se o velice zvláštní tvory, jejichž evoluční původ je nejasný a podle vědců je právě tento tvor chybějícím článkem v přenosu viru na člověka a nakaženými netopýry.

Vědci možná konečně rozluštili záhadu kolem epidemie zákeřného koronaviru, který doslova paralyzoval čínské město Wu-chan, které bylo epicentrem nákazy. Již dříve v souvislosti s přenosem koronaviru na člověka vědci poukázali na netopýry, ale stále chyběl jeden článek. Ten se teď vědcům nejspíše podařilo objevit.

Chybějícím článkem přenosu koronaviru z netopýrů na člověka by totiž podle čínských expertů mohl být záhadný tvor, takzvaný luskoun. Tento tvor se živí převážně hmyzem a má bezzubé čelisti. Evoluční vývoj těchto tvorů je pro vědu zatím neznámý, ale předpokládá se, že jsou nejblíže šelmám.

Výzkumy původu koronaviru ale nejsou zdaleka konečné a vědci uvedli, že budou dále prověřovat výsledky současného bádání. V předchozích studiích vědci například poukazovali na hady, ale později se od této teorie upustilo.

Stejně jako v rámci epidemie ve Wu-chanu vědci stopovali původce koronaviru také při vypuknutí epidemie SARS v letech 2002 - 2003. Během výzkumu zjistili, že přenos jiného druhu koronaviru způsobili malí hlodavci, takzvané cibetky. Nejznámějšími přenašeči zvířecích virů na člověka jsou však netopýři, kteří byli původci epidemií již v minulosti.

Nedávná genetická analýza ukázala, že kmen viru, který se v současné době šíří mezi lidmi, byl z 96 procent identický s kmenem nalezeným u netopýrů. Podle Arnauda Fontaneta z francouzského Pasteurova institutu se však tato choroba pravděpodobně z netopýrů na člověka nedostala přímo.

Studie totiž ukázaly, že netopýří verze viru nemá potřebné mechanismy, které by se dokázaly přichytit k receptorům lidských buněk. Po studiu mnoha různých druhů vědci došli k závěru, že nejvíce se s lidským virem shoduje sekvence viru objeveného v těle luskounů. Tento virus byl z 99 procent identický se sekvencemi viru u pacientů nakažených koronavirem.

Koronavirus je souhrnné označení pro čtyři čeledi virů, které způsobují onemocnění u zvířat a lidí s různým stupněm závažnosti. Například koronavirus z Wu-chanu způsobuje u lidí smrtelné onemocnění dýchacích cest. Dále čtěte: (V čínském městě řádí záhadná epidemie. Úřady vyšetřují, co virové onemocnění způsobilo).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu