|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Vědci pod mořskou hladinou objevili ztracený svět 

Stovky metrů pod mořskou hladinou byl objeven ztracený svět. Co se v hlubinách ukrývá?

12. října 2018 09:39 / Internet
 54   0
Na skutečnost, že většina mořského dna zůstává stále neprozkoumána, poukazuje i nejnovější objev v moři mezi Austrálií a Novým Zélandem. Mořští výzkumníci v této oblasti narazili na obrovský systém podmořských sopek a hor. Tento ztracený svět zůstal bez povšimnutí po desetiletí mořského bádání.

Mořští výzkumníci zaznamenali naprosto nečekaný objev v oblasti, kde by ho čekal jen málokdo. Hluboko pod hladinou Tasmanova moře mezi Austrálií a Novým Zélandem za pomoci speciálních přístrojů objevili obrovskou síť sopečných podmořských hor.

Některá z těchto podmořských pohoří se přitom tyčí až do výšky tří tisíc metrů nad mořským dnem. I takto vysoké hory ale k hladině nedosáhnou, protože nad nimi jsou ještě dva kilometry mořské vody. Tento podmořský svět je podle výsledků průzkumu speciálního sonaru velice rozmanitý a jednotlivá pohoří se výrazně liší jak velikostí, tak svým tvarem.

"Některé hory jsou velice ostré, jiné spíše kopcovité. Náš speciální sonar velmi detailně odhalil vůbec poprvé soustavu sopečných podmořských hor, které se tyčí z hlubokomořské plošiny v hloubce pět tisíc metrů,“ uvedla v tiskové zprávě členka výzkumného týmu Tara Martinová.

Podle expertů mohly tyto hory vzniknout během oddělení Austrálie a Antarktidy, k němuž došlo před přibližně třiceti milióny let. Když se oba kontinenty oddělily, pod zemskou kůru se dostala takzvaná horká skvrna. Označuje se tak místo, kde během miliónů let dochází k sopečné činnosti.

Objevy, jako je tento, mohou výzkumníkům prozradit velice cenné informace o samotném utváření Země tak, jak ji dnes známe. Z jejich průzkumu se dá například zjistit, jakým způsobem se přesouvaly jednotlivé části zemské kůry a jak ovlivnily tok oceánských proudů.

Podmořské hory také působí jako magnet na podmořský život. Během plavby nad podmořskými horami viděli vědci pouze v jeden den přibližně osmadvacet keporkaků, druhý den jich zas navštívilo šedesát až osmdesát delfínů křídlatých. Pravidelně vídali i množství ptáků.

Vědci nyní plánují detailní průzkum tohoto unikátního místa. V listopadu a prosinci se vědci plánují na místo objevu vrátit a pořídit také snímky a videozáznamy zdejšího bohatého podmořského života. Dále čtěte: (Lidstvo má na zastavení globálního oteplování pouhých dvanáct let. Pak se naplní nejčernější scénáře).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu