|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Klíštata jsou nebezpečná kvůli přenosu vážných onemocnění 

Oblečení, které odpuzuje nebezpečná klíšťata? Vědci vyvinuli speciální textilní vlákno

18. srpna 2018 11:03 / Internet
 0   0
Vědecký tým ze Slovenska představil novinku v podobě textilního vlákna pro výrobu ochranných oděvů. Toto vlákno totiž dokáže odpuzovat klíšťata a jiné parazity a brání jim tak v možnosti dostat se do kontaktu s lidskou pokožkou. Prototyp materiálu bude představen na výstavě Agrokomplex.

Vědci ze Slovenska vyvinuli speciální polypropylenové vlákno proti klíšťatům. Tkanina totiž obsahuje látky, které dokážou tyto zákeřné parazity odpuzovat a navodit u tvora dojem, že se ocitl na nesprávném hostiteli.

Samotný materiál nezabrání tomu, aby se na jeho nositele klíště přichytilo, ale zabrání mu v dalším pohybu a vyhledávání vhodného místa ke kousnutí. S dojmem, že hostitel je nevhodný, klíště dotyčnou osobu nebo zvíře dříve nebo později samo opustí.

Slovenský vynález je v současné době testován dobrovolníky, kteří nosí speciální ponožky, jenž by je měly proti klíštěti ochránit. Ponožka z ochranného vlákna podstupuje také zátěžové testy. Vystaví ji potu, slunci či větru a budou ji prát, čímž ověří dobu, po kterou tkanina udrží svůj účinek.

Původně zaměr použít do materiálu pesticidy vědci opustili z důvodu značné škodlivosti na lidský organismus, a to i přes excelentní repelentní výsledky. Ve výrobě se proto vrátili k přírodním látkám, které měly prokazatelné odpudivé účinky vůči klíšťatům.

Kromě lidí může toto vlákno posloužit také pro ochranu zvířat. Mohou být například vyrobeny protiklíšťové popruhy pro psy a kočky, ale dají se z nich vyrobit i postroje pro koně, krávy, ovce či kozy. Zabrání se tak jejich infikování virem klíšťové encefalitidy, a tím i přenosu viru do mléka. Postroje představí také na Agrokomplexu. Dále čtěte: (Problém s plastovým odpadem získal zcela nový rozměr. Uvolňuje také skleníkové plyny).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu