|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Švédský nejvyšší vrchol ztratil již čtyři metry své výšky 

Švédsko může přijít o svůj nejvyšší vrchol. Ztratil už neuvěřitelné čtyři metry

08. srpna 2018 09:44 / Internet
 0   0
Jižní vrchol Kebnekaise je nositelem titulu nejvyšší hory ve Švédsku, poslední výzkumy však naznačují, že svou výšku rychle ztrácí. V uplynulém měsíci, kdy oblast zasáhla vlna veder, hora ztratila již čtyři metry své výšky a tání nadále postupuje.

Nejvyšší hora Švédska Kebnekaise má dva vrcholy, severní a jižní. Jižní vrchol pokrývá ledovec, zatímco severní je skalnatý. Výška jižního vrcholu je variabilní v závislosti na počasí, které jí v uplynulém měsíci příliš nepřálo.

Švédsko zažívá extrémní vedra a měření ukazují, že červenec v zemi byl nejteplejší za posledních 260 let. Podle místních obyvatel ještě nikdy neviděli jižní vrchol tolik odhalený, jako je tomu nyní. Podle dosavadních měření ztratil jižní vrchol více než čtyři metry ledového příkrovu.

Na počátku července geologové naměřili na jižním vrcholu výšku 2101 metrů nad mořem, ke konci měsíce měření ukázalo již pouze 2097 metrů. Jižní vrchol byl při posledním měření jen o dva centimetry vyšší než severní, který je skalnatý.

„Během tohoto období roztály čtyři metry sněhu, průměrně tak hora přišla o 13 centimetrů ledu za den. To je velmi rychlé,“ uvedla Gunhild Ninis Rosqvistová ze Stockholmské univerzity.

Jižní vrchol Kebnekaise se i nadále zmenšuje. Za dvacet let měření přišel v průměru o jeden metr ročně a od konce léta, kdy přestává tát, se opět začíná zvyšovat. Výšku horského masivu vědci určují pomocí GPS přijímače na vrcholu, který komunikuje s několika satelity. Dále čtěte: (V Tichém oceánu byla zachycena kosatka, která se nechce smířit se smrtí svého mláděte. Pluje s ním už několik stovek kilometrů).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu