|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Solární sonda Parker je vybavena pokročilým tepelným štítem 

NASA odstartovala průlomovou misi. Sonda Parker míří vstříc slunečnímu žáru

13. srpna 2018 10:56 / NASA
 2   0
Po jednodenním odkladu odstartovala v neděli raketa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která na palubě nese speciální sondu Parker. Průlomová mise má za cíl dosáhnout takové blízkosti slunečního povrchu, do jaké se ještě žádné pozemské zařízení nedostalo.

V něděli 3:31 místního času odstartovala dlouho očekávaná mise amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Sondu, která se v následujících letech přiblíží ke Sluci na vzdálenost „pouhých“ 6 miliónů kilometrů, vynesla z mysu Canaveral do vesmíru raketa Delta IV Heavy.

Vědci si od nové mise slibují důležité poznatky o Slunci a jeho magnetických polí. Zařízení bude také pořizovat snímky ve vysokém rozlišení, v detailu, které není možné z teleskopů pořídit.

Sonda, která je pojmenována po americkém astrofyziku Evženu Parkerovi, bude obrovskému žáru vzdorovat s pomocí speciálního tepelného štítu. Díky tomu bude schopna přežít i při teplotách přes 1300 stupňů Celsia.

Samotný start rakety Delta IV Heavy navzdory časným ranním hodinám na místě sledovalo několik tisíc diváků, mezi nimiž byl také Parker a jeho rodina. „Jediné, co mohu říci, je tak a je to. Následujících několik let se budeme učit,“ uvedl k události známý vědec.

Sonda při průletu vesmírem dosáhne rychlosti 690 tisíc kilometrů za hodinu. Díky tomu se poměrně rychle dostane velmi blízko Slunci. V závěru mise se dostane sedmkrát blíže ke Slunci než předchozí vesmírná loď Helios 2, která byla k naší mateřské hvězdě vyslána v roce 1976. Dále čtěte: (Při startu rakety je v okolí stovek metrů obrovský žár. Důkazem je tento zdevastovaný fotoaparát).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu