|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
PC a Mobil
Uživatelé Androidu se mohou těšit na nové funkce 

Nový Android Pie je oficiálně venku. Přináší celou řadu novinek

09. srpna 2018 09:47 / Internet
 0   0
Byla oficiálně vydána nová verze operačního systému pro mobilní telefony Android Pie. Nový software uživateli nabízí novinky v podobě kontroly času stráveného na daném zařízení, ovládání gesty a také umělou inteligenci, která automaticky přizpůsobí software konkrétnímu uživateli.

Společnost Google po několika měsících testování nového software oficiálně vydala Android Pie. V pořadí již devátou verzi populárního operačního systému mohou stahovat jako první majitelé telefonů Pixel.

Nová verze Androidu bude zanedlouho také dostupná pro ostatní výrobce, kteří se zařadili do programu Beta. Uživatelé smartphonů společností Sony, Xiaomi, HMD Global, Vivo, OPPO a One Plus budou novou verzi moci stáhnout již na podzim. Pro ostatní výrobce bude dostupná ještě před koncem letošního roku.

Android 9 Pie přináší uživateli celou řadu novinek. Jak již Google dříve avizoval, uživatel dostane možnost lépe kontrolovat čas, který na daném zařízení stráví. Tuto funkci nedávno také nasadil Facebook a Instagram. Firmy tak reagují na kritiku, že se lidé stávají závislými na mobilech.

Nový Android tak umožní uživatelům sledovat, kolik času strávili v konkrétních aplikacích a také jaké funkce využívali nejčastěji. Samozřejmostí je také možnost nastavení denních limitů pro využívání některých aplikací. Novinkou je také funkce Wind Down, která se zaměřuje na nerušený spánek. Telefon v tomto módu mění barvy displeje na odstíny šedé a tlumí veškeré zvuky a vibrace včetně hovorů.

Velmi očekávanou inovací je integrovaná umělá inteligence, která bude sledovat uživatelské návyky lidí. Podle nich dokáže automaticky prodloužit životnost baterie, upravit jas obrazovky, zda nabídnout zkratky a aplikace v určitých situacích. Telefon tak například uživateli před pravidelnými událostmi nabídne navigaci nebo poslech hudby.

Užitečným zlepšením je funkce Slice, která dokáže používat některé funkce aplikací bez nutnosti jejich reálného spuštění. Pokud je do vyhledávače zadán například název taxi služby, jejíž aplikace je v telefonu instalována, zobrazí se informace o nejbližším autě či délce cesty. Tato funkce však zatím v první verzi není dostupná a s jejím uvolněním Google počítá později.

Otázkou však bude, kolik lidí se k nové verzi systému dostane. Google bude zřejmě čelit problémům s distribucí. Aktualizace v mnoha případech závisí na výrobcích telefonů a podle zjištění společnosti jsou nejrozšířenějšími verzemi starší verze Nugát, Marshmallow a Lollipop. Oproti tomu verze Oreo má podíl pouze dvanáct procent. Dále čtěte: (Tento ruský robot s umělou inteligencí poletí do vesmíru. Umí také střílet).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu