|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Sonda Parker se dostane do vzdálenosti kolem šesti miliónů kilometrů od Slunce 

NASA odložila dlouho připravovanou misi sondy Parker, která se má přiblížit ke Slunci

12. srpna 2018 10:54 / Internet
 0   0
Americká NASA zrušila sobotní start unikátní mise solární sondy Parker. Po technických problémech během posledních kontrol byl přitom na spadnutí. Sonda vybavená speciálními tepelnými štíty má za několik let dorazit do takové blízkosti ke Slunci, do jaké se nedostalo zatím žádné vesmírné zařízení.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na svém twitterovém účtu zrušil sobotní termín pro vypuštění sondy Parker Solar Probe, jež má zamířit studovat sluneční korónu.

Sonda se má přiblížit ke Slunci zhruba na šest miliónů kilometrů, což je asi desetina vzdálenosti planety Merkur od Slunce. Přestože zde teploty dosahují několika miliónů stupňů Celsia, samotná sonda bude čelit teplotě pouze 1370 stupňů Celsia.

Experti během stavby využili nízké hustoty uvnitř koróny, takže výsledná teplotní zátěž na sondu bude únosná a teplota uvnitř zařízení by něměla přesáhnout více než 30 stupňů Celsia.

Sondu měla vynést na oběžnou dráhu raketa Delta IV Heavy z floridského Mysu Canaveral ve 03:33 místního času (09:33 SELČ), start však odložili na 03:53 a pak na 04:28. Přípravu na start NASA vysílala v přímém přenosu. Při posledních kontrolách byl ale ohlášen technický problém, pro který start odložili na nedělních 03:31 místního času (09:31 SELČ).

Sonda má vnést nové světlo do poznatků o Slunci i do měření elektrických a magnetických polí a fotografovat sluneční atmosféru. Na palubě má přístroje, které by měly být schopny zaznamenat detaily, jaké z větší vzdálenosti nelze zachytit.

Sonda Parker váží včetně vybavení téměř 700 kilogramů a během své cesty využije také gravitaci planety Venuše. Je vybavena speciální kompozitní tepelnou ochranou v podobě mohutného štítu, jenž absorbuje většinu tepla při průchodu sluneční korónou. 

Mise sondy se bude skládat z celkem 24 obletů a ukončení její mise je naplánováno na rok 2025. Největšího přiblížení dosáhne v závěru roku 2024, kdy se dostane na vzdálenost 6,2 miliónu kilometrů od povrchu Slunce. Dosud nejblíže se dostala západoněmecká sonda Helios 2, která byla od Slunce 41,9 miliónů kilometrů. Dále čtěte: (Čína posílá na oběžnou dráhu jeden satelit za druhým).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu