|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Podle NASA bude společnost SpaceX připravena na lety s posádkou již příští rok 

NASA doufá, že společnost SpaceX bude již příští rok transportovat astronauty na ISS. Zbaví se závislosti na Rusku

05. srpna 2018 09:41 / Internet
 1   1
NASA již delší dobu uvažuje o ukončení závislosti na Rusku v rámci transportu astronautů na ISS. Společnost SpaceX, která by měla tuto činnost v budoucnu vykonávat, bude podle NASA připravena pro první lety s posádkou již v roce 2019.

Snaha USA zbavit se závislosti na Rusku při transportu kosmonautů na ISS sahá již do roku 2014, kdy se americká vláda dohodla na tom, že společnosti SpaceX Elona Muska vyplatí 2,6 miliardy dolarů na vývoj lodi, která bude schopna posádku na ISS transportovat.

Od té doby byl tento projekt opakovaně odkládán. Nyní NASA zveřejnila informaci o tom, že se projekt blíží do závěrečné fáze a první let s lidmi na palubě kosmické lodi Dragon na ISS, by společnost SpaceX měla uskutečnit již v roce 2019.

Podobný stroj s názvem CST-100 Starliner vyvíjí pro spolupráci s NASA také americký Boeing. V návaznosti na výsledky všech testů bude každá z těchto lodí podrobena dalšímu náročnému certifikačnímu procesu. Teprve po dokončení certifikace budou vesmírné dopravní prostředky připraveny pro přepravu astronautů na ISS.

Astronauti NASA v současné době využívají pro přepravu na ISS ruskou kosmickou loď Sojuz. Tato mezinárodní smlouva však končí v listopadu roku 2019 a NASA již nechce spolupráci s Ruskem v tomto směru obnovovat. Dále čtěte: (Vesmírné technologie jsou stále primitivní pro cestu na Mars. Většina lidské posádky může zemřít).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu