|  TECHNIKA
čt 2. května, svátek má Zikmund, zítra Alexej
Věda a technika
Hyperlopp dokáže přepravovat osoby rychlostí blízké zvuku 

Extrémně rychlá pozemní doprava Hyperloop míří do čínské provincie Kuej-čou

21. července 2018 10:59 / Internet
 0   0
Čínská provincie Kuej-čou podepsala kontrakt na vybudování vysokorychlostní dráhy od kalifornské společnosti Hyperloop TT. V budoucnu by tato rychlá přeprava mohla být součástí Nové hedvábné stezky.

Vláda čínské provincie Kuej-čou v tomto týdnu podepsala klíčovou smlouvu na zhotovení přepravního systému společnosti Hyperloop Transportation Technologies. Díky této dohodě vznikne v chudé provincii moderní vysokorychlostní dráha pro přepravu osob. Provincie je například také místem, kde se nachází uložiště dat společnosti Apple pro čínské uživatele.

V oblasti také probíhá výstavba obřího krytu, který bude shromaždištěm dat ze sociální sítě WeChat. Hlavní město celé oblasti Kuej-jang si proto vysloužilo přezdívku Údolí velkých dat. Dalším z řady plánovaných technologických projektů je právě zmiňovaný přepravní systém Hyperloop.

Jeho klíčovou složkou mají být právě vysokorychlostní dráhy. Ve svém oficiálním prohlášení to zmiňuje i vedení Hyperloop TT. „Čína vede v počtu rychlodrah na světě, teď ale hledá ještě efektivnější vysokorychlostní řešení,“ tvrdí předseda společnosti Bibop Gresta.

Projekt v hodnotě 10 miliardu jüanů bude složen ze dvou fází. První, desetikilometrová část, spojí centrum Tchung-žen s místním letištěm a druhá, která bude mnohonásobně delší, povede až k buddhistické hoře Fan-ťing-šan. 

Hyperloop TT je kalifornská firma využívající vynálezu vysokorychlostního tunelu hyperloop, který v roce 2013 představil vizionář Elon Musk. Během několika testů této technologie budoucnosti bylo potvzeno, že dokáže přepravovat osoby při rychlostech okolo 1000 km/h. Přepravní kapsle jsou vybaveny speciálními lineárními indukční motory a kompresory. Dále čtěte: (Ve Francii vyroste první evropský přepravní systém Hyperloop. Stavba už byla zahájena).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu