|  TECHNIKA
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Věda a technika
Na Zemi je ukryto až bilion tun diamantů 

Vědci na Zemi objevili miliardy tun diamantů. K fantastickému objevu dopomohla anomálie v nasbíraných datech

18. července 2018 08:09 / Internet
 0   0
Za pomoci dat zvukových vln vědci odkryli skutečné množství diamantů, kterou jsou ukryté hluboko v zemské kůře. Podle studie vědců z institutu MIT se tak na naší planetě může nacházet až jeden bilion tun drahého kamene.

Nejnovější výzkum ukázal, jak obrovské množství diamantů se na Zemi ve skutečnosti nachází. Výzkumníkům z MIT a několika amerických univerzit se podařilo díky anomálii v datech získat cenné poznatky o výskytu těchto drahých kamenů v zemské kůře.

„Výzkum ukazuje, že diamant není až tak exotický minerál, jeho cenu tak tvoří pouze nízké množství, které se nachází přímo na povrchu,“ uvedl Ulrich Faul, vědecký pracovník na oddělení pozemských, atmosferických a planetárních věd institutu MIT a spoluautor studie.

K těmto diamantům se sice člověk nemůže současnými technologiemi dostat, ale jejich množství je obrovské. Diamanty se nacházejí v podzemních skalních útvarech zvaných kratony, které jsou tvarované jako obrácené hory a leží v centru tektonických desek planety. Podle expertů mohou sahat do hloubky až 320 kilometrů do vnitra Země.

Vědci předpokládají, že spodní části kratonů mohou obsahovat až 2 % diamantů. K tomuto senzačnímu objevu vědcům dopomohla seizmická data, ze kterých lze sestavit obraz o vnitřním složení planety.

Speciální přístroje vysílají zvukovou vlnu, která se pohybuje různými rychlostmi v závislosti na složení, teplotě a hustotě hornin a minerálů, kterými prochází. Díky tomu jsou vědci schopni rozeznat, jakým typem horniny vlna prochází.

Pro odhad celkové hmotnosti diamantů na Zemi vědci předpokládali, že vrcholky kratonu obsahují jedno až dvě procenta diamantů a kombinovali je s celkovým množstvím kratonů po celé planetě. Tímto výpočtem dokázali spočítat, že se na Zemi nachází astronomické množství těchto drahých kamenů. Dále čtěte: (Vědci dlouho pátrali po zdroji téměř neviditelných částic, které zachytila observatoř v Antarktidě. Pocházejí ze záhadné vzdálené galaxie).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu