|  TECHNIKA
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
PC a Mobil
Emailová služba Gmail od polečnosti Google je mezi uživateli velmi oblíbená 

Špatná zpráva pro uživatele emailu na Gmailu. Dejte si pozor na nastavení této služby

05. července 2018 10:18 / Shutterstock
 37   4
Světová media zveřejnila zprávy o tom, že soukromé zprávy na Gmailu mohou kromě majitele účtu číst i ostatní lidé. Jako první o tom informoval server BBC, informaci vzápětí potvrdil i Google s tím, že se jedná pouze o nastavení konkrétního uživatele.

Počátkem tohoto týdne se objevily zprávy o tom, že soukromé emaily poslané prostřednictvím služby Gmail mohou za jistých okolností číst i cizí osoby. Společnost Google toto tvrzení potvrdila s tím, že se jedná pouze o uživatelské nastavení emailového účtu.

Jedna nejmenovaná technologická společnost listu Wall Street Journal potvrdila, že někteří její zaměstnanci byli přímo pověřeni tím, aby pročítali poštu ostatních uživatelů právě prostřednictvím Gmailu. Na základě získaných informací pak například projektovali webové aplikace.

Google podle serveru BBC ale zdůrazňuje, že podobné praktiky nejdou proti jeho obchodní politice. Odpovědnost za zpřístupnění soukromých zpráv třetím stranám prý nesou sami uživatelé.

Uživatel totiž často sám svou nepozorností udělí s přístupem ke zprávám souhlas, například tím, že si propojí e-mail s nějakou externí službou či aplikací. Podle firmy je nutné kontrolovat smluvní podmínky aplikací i uživatelská nastavení.

Mezi typické aplikace využívající data emailových klientů patří například plánovače výletů či systémy pro správu zákazníků, které se propojí s účtem na Gmailu. Aby uživatel zabránil sdílení tohoto typu dat, je potřeba před každým souhlasem pečlivě přečíst, čeho přesně se daný souhlas týká. Dále čtěte: (Dobrá zpráva pro uživatele Gmailu! Chystají se důležité změny).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu