|  TECHNIKA
čt 2. května, svátek má Zikmund, zítra Alexej
Věda a technika
Planetu zachytili astronomové během procesu formování u nedaleké hvězdy 

Vědci poprvé zachytili zrod planety. Na podobný objev čekali desítky let

03. července 2018 08:44 / Internet
 9   0
Astronomové si připsali další důležitý objev, když se jim podařilo zachytit na snímku z teleskopu planetu ve fázi jejího zrodu. Jedinečný úkaz objevili u nedaleké trpasličí hvězdy u níž je přítomné velké množství prachu. Potvrdilo se tak dřívější podezření, že protoplanetární disk možná ukrývá první planety.

Vědci již dlouho vědí, že mladé hvězdy v jejich počátcích obíhá velké množství prachu v podobě takzvaného protoplanetárního disku. Z tohoto uvolněného materiálu se později formují planety. Až dosud se tento jev astronomům nikdy nepodařilo pozorovat.

Teprve nyní se vědcům vůbec poprvé podařilo zachytit obraz vznikající planety, která se prodírá skrze množství materiálu uvnitř protoplanetárního disku, který obklopuje hvězdu, jenže je od Země vzdálena pouze 370 světelných let.

Na oběžné dráze kolem hvězdy PDS 70 astronomové již dlouho předpokládali možnost existence planety, což se jim nyní potvrdilo. Nově zrozená planeta dostala název po své mateřské hvězdě PDS 70b.

Dosud se astronomové mohli spoléhat pouze na data z teleskopů, ze kterých mohli předpokládat přítomnost větších těles, ale nikdy neměli snímek, který by existenci planet potvrdil. Podobných protoplanetárních disků kolem hvězd přitom vědci sledují ve vesmíru hned několik.

V roce 2012 došlo v protoplanetárním disku kolem hvězdy PDS 70 k výrazné změně, a proto se vědci z Max Planck Institute of Astronomy a Evropské observatoře rozhodli své dalekohledy nasměrovat právě k této hvězdě. Protoplanetární disk této hvězdy je totiž oproti jiným natolik velký, že je velice vhodný pro pozorování.

Dalším důležitým aspektem, který dovolil snímek pořídit, je fakt, že hvězda není příliš jasná a září v oranžovém spektru, takže ji lze pozorovat koronografem. Díky tomu mohou astronomové lépe pozorovat lomy světla v protoplanetárním disku, díky kterým planetu odhalili.

Hmotnost planety, která je stále v procesu formování, je několikrát větší než Jupiterova a její oběžná dráha je velice vzdálená. Povrchová teplota planety se pohybuje okolo 900 stupňů Celsia. Teplota na této planetě je tedy o mnoho vyšší než na jakékoliv planetě v naší Sluneční soustavě.

Ačkoli je planeta prakticky neobyvatelná a v této fázi vývoje na ní ani nelze předpokládat život, pro vědce je velice cenným úlovkem. Může totiž posloužit v rámci exoplanetárního výzkumu a v budoucnu usnadnit odhalování nových vzdálených planet.

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu