|  TECHNIKA
pá 17. května, svátek má Aneta, zítra Nataša
Věda a technika
Neutrina pocházejí ze supermasivní černé díry 

Vědci dlouho pátrali po zdroji téměř neviditelných částic, které zachytila observatoř v Antarktidě. Pocházejí ze záhadné vzdálené galaxie

15. července 2018 10:44 / Internet
 3   0
Stovky vědců z celého světa pátraly téměř padesát let po původu záhadných, téměř neviditelných částic zvaných neutrina, které na naši planetu dopadaly odněkud z vesmíru. Teprve nyní vědci díky intenzivní mezinárodní spolupráci přišli na to, co je jejich zdrojem. Jedná se přinejmenším o stejně významný objev, jako když astronomové poprvé zachytili gravitační vlny cestující vesmírem.

Detekce gravitačních vln, kterou poprvé vědci úspěšně zachytili tento vesmírný jev, otevřela dveře k zcela novému průzkumu vesmíru a jednalo se tak o doslova revoluci ve výzkumu kosmického prostoru. Nyní byl pokořen další důležitý milník, protože se vědcům podařilo objevit zdroj vysokoenergetických neutrin.

Neutrina jsou drobné vesmírné částice, které mají vysokou energii, ale tak nízkou hmotnost, že s běžnou hmotou téměř nereagují. Naší planetou každý den procházejí bez jakéhokoliv povšimnutí, přesto hrají ve výzkumu vesmíru zcela klíčovou roli. Pro představu lidským tělem projde za jeden den až několik miliard neutrin. Některé neutrina vznikají přímo na Zemi, drtivá většina však přichází z dalekého vesmíru a vědci nyní znají jejich zdroj.

Nově zveřejněná studie, na které spolupracovalo více než 300 vědců z celého světa, nyní popisuje, odkud tyto podivné částice putující vesmírem pocházejí. Podle vědeckých závěrů je jejich zdrojem čtyři miliardy let vzdálený blazar, což je označení pro extrémně energetickou galaxii, která září v ultrafialové, rentgenové nebo gama oblasti světelného spektra. Tato galaxie s názvem TXS 0506+056 má navíc ve svém nitru obří černou díru a je to jeden z nejvíce energetických objektů ve vesmíru.

Neutrina se podařilo poprvé zachytit vědcům z observatoře IceCube na Antarktidě v druhé polovině loňského roku. Tato observatoř během velice krátké chvíle poslala informaci do ostatních podobných zařízení a ty se stejně jako IceCube zaměřily na zdroj. Za dnešní objev vědci vděčí právě této organizované spolupráci mnoha observatoří.

Vědci považují objev za jedinečnou možnost, jak lépe studovat energeticky vydatné blazary, stejně jako další zvláštní kosmické záření, kterým je proud energetických částic pocházejících z kosmu, které neustále vstupují do zemské atmosféry. Právě neutrina by o tomto záření a jeho stále neznámém původu mohla podle fyziků prozradit spoustu nového. Dále čtěte: (Vědci jsou možná na stopě tomu, co je na druhém konci černé díry a kam mizí všechna hmota).

Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu